OΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν πολλούς πολιτικούς συμμάχους στη Γερμανία. Για την ακρίβεια, έχουν μόνον έναν: το μετακομμουνιστικό κόμμα «Η Αριστερά» (Ντι Λίνκε). Με τη μεσολάβηση της «Αριστεράς», και ειδικά του κοινοβουλευτικού της ηγέτη Γκρέγκορ Γκίζι, είχε κλείσει και το περιβόητο ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Ιανουάριο του 2013 στο Βερολίνο. Ο Αλέξης Τσίπρας ανταποδίδει την αλληλεγγύη των γερμανών συντρόφων ενισχύοντάς τους και στον προεκλογικό αγώνα, καθώς θα είναι ο μόνος ξένος ηγέτης που θα εμφανιστεί σε προεκλογική συγκέντρωση γερμανικού πολιτικού κόμματος λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

Στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία όμως, που για τον κ. Τσίπρα είναι κομβικής σημασίας όσον αφορά τις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και τον μοναδικό του σύμμαχο. Ο πρόεδρος της «Αριστεράς» Μπερντ Ρίξινγκερ πήρε σαφείς αποστάσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που ανήγγειλε ότι ήρθε το τέλος της αβρότητας με τη Μέρκελ και η ώρα του λογαριασμού για τα χρέη της Γερμανίας στην Ελλάδα, δηλαδή τις πολεμικές αποζημιώσεις. «Κοιτάζουμε από κοινού μπροστά και όχι πίσω», είπε ο κ. Ρίξινγκερ στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» τραβώντας διαχωριστική γραμμή από τον αντιγερμανισμό στον οποίο επενδύουν οι σύντροφοί του στην Ελλάδα.

Η πολιτική διάσωσης που απαιτείται «δεν είναι ζήτημα μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, αλλά μεταξύ φτωχών και πλουσίων», είπε ο Ρίξινγκερ. «Το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι στην Ελλάδα πεινούν τα παιδιά, την ώρα που οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντ».

Η «Αριστερά» ήταν το μόνο από τα έξι κόμματα της απερχόμενης γερμανικής Βουλής που καταψήφισε και το πρώτο και το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα. Θα καταψηφίσει και το τρίτο πακέτο όταν φτάσει στην Μπούντεσταγκ. «Είναι αδιανόητο να ρέει νέο χρήμα για τη διάσωση των τραπεζών όσο υπάρχει έστω και ένας έλληνας φοροφυγάς που αποθηκεύει εκατομμύρια σε χώρες της Ευρώπης», είπε ο Ρίξινγκερ. Για τον πρόεδρο της «Αριστεράς», πρέπει επιτέλους να ισχύσει η αρχή «πρώτα αυτοβοήθεια και μετά βοήθεια».