Ο Αντρέα Τρινκιέρι αρνήθηκε ότι η Εθνική δίνει αγώνα ζωής ή θανάτου σήμερα (18.45, ANT1 και OTE TV) κόντρα στην Ισπανία. Η αλήθεια είναι ότι ο ιταλός προπονητής περιέγραψε την πραγματικότητα, όμως λίγα λεπτά πριν από το τζάμπολ του πρώτου αγώνα της Ελλάδας στη δεύτερη φάση θα γνωρίζουμε αν η ελληνική ομάδα θα παίζει για τη «ζωή» της στο 38ο Ευρωμπάσκετ ή αν θα έχει μία ακόμη τελευταία ευκαιρία.

Το παιχνίδι με το οποίο ανοίγει η αυλαία του ομίλου μεταξύ της Φινλανδίας και της Κροατίας (15.30) επηρεάζει άμεσα την εθνική ομάδα, αφού σε περίπτωση νίκης τον Σκανδιναβών η πρόκριση θα έρθει μόνο αν επιτευχθεί το απόλυτο. Διαφορετικά η ελληνική ομάδα θα έχει και δεύτερο δρόμο για να φθάσει στα προημιτελικά, σημειώνοντας δύο νίκες στα επόμενα ματς, με Σλοβενία και Κροατία.

«Το να κοιτάζουμε τι θα κάνουν οι άλλες ομάδες δεν θα βοηθήσει σε τίποτα. Εμείς κοιτάζουμε τους δικούς μας αγώνες», δήλωσε ο Γιώργος Πρίντεζης, που περιμένει να δει από την Εθνική να αντιδρά σωστά τώρα που έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. «Οταν ήρθαμε εδώ, μας είχαν όλοι για ένα από τα φαβορί. Ομως δεν το επιβεβαιώσαμε. Να δούμε τώρα που είμαστε αουτσάιντερ πώς θα λειτουργήσουμε», είπε ο άσος του Ολυμπιακού, που γνωρίζει ότι το ματς κόντρα στην Ισπανία έχει τον υψηλότερο δείκτη δυσκολίας.

Αλλωστε το γεγονός ότι ουδείς από τους παίκτες της Εθνικής, οι οποίοι μετρούν συνολικά 127 τίτλους, δεν έχει πανηγυρίσει νίκη επί των Ισπανών με την ομάδα των Ανδρών, αφού η τελευταία που σημειώσαμε σε τελική φάση διοργάνωσης αναζητείται την προηγούμενη… χιλιετία (1998), πιστοποιεί ότι οι παίκτες του Αντρέα Τρινκιέρι πρέπει να εξορκίσουν μια κατάρα που κουβαλά η ελληνική ομάδα.

«Εχουμε να τους νικήσουμε 15 και κάτι χρόνια», είπε ο ιταλός προπονητής, ο οποίος ανέλυσε την ποιότητα της Ισπανίας (πέντε γκαρντ και ο καλύτερος σέντερ του τουρνουά, Μαρκ Γκασόλ) αλλά υπενθύμισε ότι η ομάδα του έχει «υπερηφάνεια, ξεκάθαρους ρόλους, κίνητρο, καρδιά, αντοχή και έχουμε δείξει ότι ξέρουμε να παίζουμε εξαιρετικό μπάσκετ. Σίγουρα θέλουμε τη νίκη, αλλά το πρώτο μας μέλημα είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, παίζοντας με πειθαρχία. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε πολλά λάθη. Πρέπει να συνδυάζουμε, αν και δεν είναι εύκολο, το σπουδαίο ένστικτο με τη λογική. Χρειάζεται ένστικτο στο πλαίσιο της λογικής και το ένστικτο δεν είναι πάντα λογικό».