Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 12 χρόνια τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινότητα και άλλαξαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τότε. Οι εικόνες από τη συντριβή ενός Boeing 767-223, που είχε καταληφθεί από αεροπειρατές, πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 8.46 π.μ. (15.46 ώρα Ελλάδος) πάγωσε τον πλανήτη. Επειτα από μερικά λεπτά, στις 9.02 π.μ. (16.02 ώρα Ελλάδος), εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν σε απευθείας μετάδοση τη συντριβή ενός Boeing 767-222 στον Νότιο Πύργο. Ενα ακόμη αεροσκάφος συνετρίβη στο Πεντάγωνο ενώ ένα τέταρτο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα κατευθυνόταν προς τον Λευκό Οίκο, συνετρίβη σε ανοικτή περιοχή νοτιοδυτικά Πενσιλβάνια. Ο τραγικός απολογισμός εκείνης της ημέρας ήταν σχεδόν τρεις χιλιάδες νεκροί ενώ η άμεση συνέπεια σε πολιτικό επίπεδο ήταν η εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος εξακολουθεί να μαίνεται.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπους να επιτεθεί στο Αφγανιστάν ήταν αναγκαία, αφού το καθεστώς των Ταλιμπάν φιλοξενούσε την Αλ Κάιντα. Η επέκταση όμως του πολέμου κατά της τρομοκρατίας στο Ιράκ, με πλαστά και κατασκευασμένα επιχειρήματα, ενέπλεξε την Αμερική σε μια τραγική περιπέτεια, η οποία κατέληξε σε φιάσκο, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Στις 2 Μαΐου 2011, σχεδόν δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού Στρατού κατάφεραν να απαλλάξουν τις ΗΠΑ από τον εγκέφαλο των επιθέσεων Οσάμα μπιν Λάντεν, εκτελώντας τον μέσα στο κρησφύγετό του στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Ομως οι συνέπειες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας υπήρξαν πολλές. Μία από τις σημαντικότερες ήταν η εναντίωση μεγάλου τμήματος της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας κοινής γνώμης σε νέες πολεμικές περιπέτειες. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο Πρόεδρος Ομπάμα δίστασε να διατάξει στρατιωτική επίθεση στη Συρία και αποφάσισε τελικά να θέσει το ζήτημα στο Κογκρέσο. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών τον δικαιώνουν.