Για όλα υπάρχει πρώτη φορά και η εθνική ομάδα καλείται να κάνει κάτι που ώς τώρα δεν έχει πετύχει! Υστερα από τις δύο ήττες στο Κόπερ, από την Ιταλία και τη Φινλανδία, η ελληνική ομάδα μπαίνει σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία όπου χρειάζεται να δείξει πραγματικά σκληρό χαρακτήρα και να βγει όρθια από τη δεύτερη φάση.

Οι αποτυχίες μετά το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ 2009 στην Πολωνία, ήρθαν σε αγώνες νοκ-άουτ. Στο Μουντομπάσκετ 2010 ο αποκλεισμός ήταν στη φάση των 16 από την Ισπανία, την επόμενη χρονιά στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας στον προημιτελικό με τους Γάλλους και πέρυσι στο Προολυμπιακό της Βενεζουέλας στον προημιτελικό με τη Νιγηρία!

Τώρα βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του αποκλεισμού, ο οποίος μοιάζει με… αργό θάνατο εφόσον τελικά δεν αποφευχθεί. Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι πρέπει να διαχειριστεί την ψυχολογική πίεση, να αγωνιστεί συγκεντρωμένη ώστε στο τέλος των τριών αγώνων να είναι ζωντανή στο Ευρωμπάσκετ. Μια νίκη αύριο με τους Ισπανούς, που έχουμε να τους νικήσουμε από το 1998 σε επίσημη διοργάνωση, δεν αρκεί και η αγωνία μπορεί να κρατήσει ώς τη Δευτέρα! Αλλά επίσης και με ήττα, εφόσον οι Κροάτες νικήσουν τη Φινλανδία, δεν θα επέλθει το… μοιραίο.

Επομένως, η δήλωση του Κώστα Καϊμακόγλου αποτυπώνει ακόμη καλύτερα την κατάσταση: «Μόνοι μας φέραμε τον εαυτό μας σε δύσκολη θέση. Υπάρχει μία φράση που λένε οι Αμερικανοί: «Live or die, make your choice». Εμείς έχουμε την επιλογή ή νικάμε ή πέφτουμε μόνοι μας στον λάκκο μας. Δώσαμε τον χειρότερό μας εαυτό και πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση».

Η Εθνική, λοιπόν, πρέπει να αντιδράσει πνευματικά για να αποφύγει τη δεύτερη σερί αποτυχία. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, όπως είπαν όμως οι ίδιοι οι παίκτες, πρέπει να αποδειχθεί στο παρκέ!