«Το δημοσιονομικό πρόγραμμα δεν βγαίνει. Χρειάζεται ανακοπή και της λιτότητας και της ύφεσης», τόνισε την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ο οποίος επισκέπτεται την 78η ΔΕΘ. Ο ηγέτης της ΔΗΜΑΡ αμφισβήτησε το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο επαίρεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μιλώντας για επικοινωνιακή πολιτική και επανέλαβε ότι «είναι η ώρα για μια καινούρια διαπραγμάτευση, για αναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων».

Συνεχίζοντας στη γραμμή της κριτικής στάσης απέναντι στην κυβέρνηση – στην οποία μέχρι πριν από τρεις μήνες συμμετείχε – ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ, τόνισε: «Η χώρα δεν χρειάζεται άλλα Μνημόνια. Εκείνο που χρειάζεται είναι να σταματήσει αυτός ο δρόμος της ύφεσης, αλλά και της λιτότητας. Χρειάζεται ο τόπος ανάπτυξη. Και μόνο με την ανάπτυξη είναι δυνατό να εξασφαλίσουμε την πορεία προς έξοδο από την κρίση. Δεν χρειάζεται, επίσης, καμιά επικοινωνιακή πολιτική η οποία εξωραΐζει την κατάσταση. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι πρωτογενές πλεόνασμα με το δεδομένο ότι δεν υπολογίζονται οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες δεν εκταμιεύονται, δεν γίνονται. Δεν υπολογίζεται ακόμη ότι το ελληνικό δημόσιο οφείλει. Οφείλει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, οφείλει στους έλληνες πολίτες. Κατά συνέπεια καμία υπεραισιοδοξία δεν χρειάζεται. Εκείνο που χρειάζεται είναι η αλλαγή της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο Φώτης Κουβέλης στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της ΕΡΤ, το οποίο εξάλλου αποτέλεσε και την αφορμή για να αποχωρήσει από την τρικομματική κυβέρνηση: «Για την ΕΡΤ ξέρετε ότι εκκρεμεί η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αποτέλεσε την αφετηρία κλεισίματος της ΕΡΤ. Θα έρθει στη Βουλή για συζήτηση και βεβαίως η Βουλή θα αποφασίσει. Εμείς θα επιμείνουμε ότι πρέπει να ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία σας υπενθυμίζω ότι αυτή η Πράξη εξεδόθη μόνο με τις υπογραφές των υπουργών της ΝΔ».

Ο ίδιος έριξε το γάντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Απομένει το μεγάλο ζήτημα: Τι θα κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που έχει συνυπογράψει την πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου; Θεωρώ ότι τα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή, τα όσα καταγράφονται δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική στάση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στην απαράδεκτη, στην αντιδημοκρατική ενέργεια να κλείσει η ΕΡΤ».