Μια ευκαιρία να αποτραπεί η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας και να καταστραφούν τα χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος θεωρούν αρκετοί αναλυτές και αμερικανικά ΜΜΕ τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ Αλ-Μουαλέμ δήλωσε ότι η χώρα του «χαιρετίζει την πρόταση της Ρωσίας να θέσει τα χημικά όπλα της υπό διεθνή έλεγχο» και στη συνέχεια να τα καταστρέψει προκειμένου να αποτραπεί επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Η εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι «η Συρία καλωσορίζει την πρόταση της Ρωσίας για τα χημικά όπλα», η εφημερίδα New York Times τονίζει ότι «Ρωσία και Συρία αξιοποιούν το άνοιγμα Κέρι για συμφωνία», ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN προβάλλει το ερώτημα: «Στο δρόμο της εξόδου από την κρίση για τη Συρία;»

«Σας δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία καλωσορίζει την πρωτοβουλία της Ρωσίας, η οποία παρακινείται από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας και επίσης παρακινείται από την εμπιστοσύνη μας στην σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία επιχειρεί να αποτρέψει την αμερικανική επιθετικότητα κατά του λαού μας» είπε ο Ουαλίντ Αλ-Μουαλέμ.

Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας ήρθε λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-Ασαντ θα μπορούσε να τερματίσει την κρίση παραδίδοντας ως και το τελευταίο από τα χημικά του όπλα στη διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε – στο ίδιο μήκος κύματος – ότι η Μόσχα θα πιέσει τη Συρία να θέσει τα χημικά όπλα της υπό διεθνή έλεγχο.

Η απάντηση των ΗΠΑ

Πάντως, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «η πρόταση είναι της Ρωσίας και την αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν σοβαρά την ρωσική πρόταση, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την επικείμενη ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

«Τώρα είναι πιο επιτακτική ανάγκη να πάρουμε την έγκριση του Κογκρέσου» είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι το καθεστώς Ασαντ θα πρέπει να πάρει ένα «μήνυμα» για να μην μπορεί να καταφύγει στο χημικό οπλοστάσιο.

Αντιδρούν οι αντάρτες

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των σύρων ανταρτών κατηγόρησε το καθεστώς του Ασαντ αλλά και τη Ρωσία ότι ψεύδονται όταν λένε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

«Απευθύνουμε έκκληση για (στρατιωτικά) πλήγματα (σ.σ. εκ μέρους της Δύσης στη Συρία) και προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς λέει ψέματα και ότι δάσκαλός του είναι ο ψεύτης Πούτιν» τόνισε ο Σελίμ Ιντρίς, ο ηγέτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Τέχνασμα» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη ρωσική πρόταση και ο Λουάι Μόκνταντ, ο πολιτικός συντονιστής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Παρέμβαση ΟΗΕ

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι σκέφτεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ να καλέσει τη Συρία να μεταφέρει άμεσα τα χημικά όπλα σε ασφαλείς τοποθεσίες, όπου θα φυλαχθούν και θα καταστραφούν.

Ο Μπαν κι-μουν είπε ότι θα προχωρήσει σε αυτή την πρόταση, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει το ΣΑ «την ντροπιαστική παράλυση» στην οποία βρίσκεται.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι σκέφτεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσουν από τη Συρία να ενταχθεί στη συνθήκη για την κατάργηση των χημικών όπλων, την οποία η Συρία ουδέποτε υπέγραψε.

Ο Μπαν κι-μουν δήλωσε ότι εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, τότε η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Νωρίτερα, Δαμασκός και Μόσχα ζήτησαν την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία, προκειμένου να συνεχίσουν το έργο τους.

Μετά από συνομιλίες που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον σύρο ομόλογό του Ουαλίντ αλ-Μοαλέμ, οι δύο πολιτικοί προειδοποίησαν την Ουάσιγκτον να μην πραγματοποιήσει επίθεση κατά της Συρίας.

Ο σύρος υπουργός είπε ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με τη Ρωσία για να αφαιρεθεί κάθε «πρόσχημα επιθετικότητας».

Ο Λαβρόφ είπε ότι ένα πιθανό αμερικανικό πλήγμα στη Συρία θα καταφέρει ένα θανατηφόρο πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει η Ρωσία σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, επισημαίνοντας: «Δεν θα θέλαμε να προχωρήσουμε από ένα αρνητικό σενάριο και πρωτίστως θα λάβουμε μέτρα να εμποδίσουμε μια στρατιωτική παρέμβαση».

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η Συρία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί και να εγκαταλείψει το χημικό της οπλοστάσιο, κάτω από διεθνή επίβλεψη.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η συζήτηση για αυτή την ιδέα δεν θα πρέπει να αποτελέσει «τακτική αντιπερισπασμού».

«Αν η Συρία έθετε το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, προφανώς θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Ομως πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού για να συζητήσουμε κάτι άλλο αντί για το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας» συμπλήρωσε ο βρετανός Πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν με το ρωσικό αίτημα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα εναντίον ενός συριακού αντιδραστήρα στη διάρκεια στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις αν πληγεί «επίτηδες ή κατά λάθος» ένας ερευνητικός αντιδραστήρας που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό και περιέχει ραδιενεργό ουράνιο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την ΙΑΕΑ να εκτιμήσει επειγόντως τους κινδύνους, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία.

Τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι άλλες 14 χώρες υπέγραψαν την ανακοίνωση που καταδικάζει την επίθεση της 21ης Αυγούστου και καλεί να υπάρξει αντίδραση που θα θεωρεί υπεύθυνη τη συριακή κυβέρνηση.

Το έγγραφο είχε συνταχθεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη. Ανάμεσα στις νέες χώρες που την υπέγραψαν είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.