Το άθλημα της πάλης κέρδισε τελικά τη μάχη και θα παραμένει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην ψηφοφορία που έγινε στο πλαίσιο της 125ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής την Κυριακή στο Μπουένος Αϊρες, η πάλη «νίκησε» το σκουός και το δίδυμο μπέιζμπολ – σόφτμπολ.

H ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τα στελέχη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) που είχαν σπεύσει στο Μπουένος Αϊρες για να υποστηρίξουν το «ιστορικό» δικαίωμα του αθλήματος να αποτελεί μέρος του Ολυμπιακού Κινήματος.

Η πάλη υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας και ήταν στο πρόγραμμα των σύγχρονων από την αναβίωσή τους το 1896.

Εντελώς ξαφνικά, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ έθεσε θέμα αποκλεισμού της υποστηρίζοντας ότι θέλει «να ανανεώσει» το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολούθησε μπαράζ αντιδράσεων τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες με μεγάλη παράδοση στα αγωνίσματα της ελληνορωμαϊκής και της ελεύθερης πάλης, όπως η Ρωσία.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, κρίθηκε τελικά πως το άθλημα της πάλης θα παραμείνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες τουλάχιστον ως το 2020, διοργάνωση που ανέλαβε χθες το Τόκιο.

Στη σχετική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της ΔΟΕ η πάλη έλαβε 49 ψήφους, το δίδυμο μπειζμπολ/σόφτμπολ 24 και το σκουός 22.

Ωστόσο η απόφαση της ΔΟΕ επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι η πάλη παύει μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 να είναι μέρος των 25 αθλημάτων που αποτελούν την «καρδιά» των Αγώνων.

Οπως αποφάσισε την Κυριακή η ΔΟΕ τα 25 αθλήματα που αποτελούν την καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων είναι: Στίβος, κωπηλασία, μπάντμιντον, μπάσκετ, πυγχμαχία, κανό, ποδηλασία, ιππασία, ξιφομαχία, ποδόσφαιρο, γυμναστική, άρση βαρών, χάντμπολ, χόκεϊ, τζούντο, κολύμβηση, μοντέρνο πένταθλο, τάε κβον ντο, τένις, πινγκ πονγκ, σκοποβολή, τοξοφολία, τρίαθλο, ιστιοπλοΐα και βόλεϊ.

Λίγη ώρα μετά την απόφαση της ΔΟΕ να παραμείνει το άθλημα της πάλης στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, τουλάχιστον ως το 2024, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ΔΟΕ πήρε σήμερα την σωστή απόφαση. Η πάλη παραμένει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως αυτονόητα αρμόζει σε ένα άθλημα που συνδέει αρμονικά τους αρχαίους με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

»Το άθλημα που ταυτόχρονα έχει υμνήσει ο Πίνδαρος και αναφέρεται ρητά στον ύμνο των σύγχρονων Αγώνων του Σπύρου Σαμάρα και του Νικόλαου Μάντζαρου. Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, η Πολιτεία δήλωσε την ξεκάθαρη και αμέριστη υποστήριξή της στο αίτημα της παραμονής της πάλης στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

»Θέλω να συγχαρώ την Διεθνή Ομοσπονδία Πάλης και ξεχωριστά την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης για τις άμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες της, καθώς βεβαίως και να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά κάθε δράση για την διαφύλαξη του αυθεντικού πνεύματος του Ολυμπισμού».