Ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, σε όσους αποδέχονται την πλατφόρμα των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος.

Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ σημειώσε ότι «λυπηθήκαμε πολύ γιατί έκανε ένα βήμα προς τα πίσω», ενώ για την πρόταση Ρέππα για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε δεν μπορεί να επιτευχθεί από την στιγμή που η ηγεσία του βασίζει την ύπαρξή της στην συκοφάντηση του ΠΑΣΟΚ.

«Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, θυμωμένες, σε απόγνωση, απομακρυσμένες από την πολιτική, εγκλωβισμένες στον απλουστευτικό συνομωσιολογικό και φασίζοντα λόγο. Όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

»Το ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση της ευθύνης του και την αναλαμβάνει χωρίς κανένα ηγεμονισμό. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες, εκτιμήσεις, αντιλήψεις, επιλογές. Σε όσους αποδέχονται την πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Σε όσους τοποθετούν τον εαυτό τους στον χώρο της προοδευτικής παράταξης, όπως και αν την ορίζουν, όπως και αν την ονομάζουν, στο χώρο μια μαχόμενης, υπεύθυνης ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς που δεν κινδυνεύει από τον δήθεν κομματικό πατριωτισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δεν μπορεί να ταλαιπωρείται από την έλλειψη συνείδησης των μεγεθών οποιουδήποτε προσώπου, όσο συμπαθές και αν είναι αυτό».

Λυπηθήκαμε πολύ, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί η ΔΗΜΑΡ έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω και τώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ εθνικής ευθύνης και αντιπολιτευτικής ευκολίας θέτοντας σε αμφισβήτηση τη θεμελιώδη επιλογή που και η ίδια έκανε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Αν και είχε δυστυχώς αρνηθεί να τη κάνει μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου, πριν δηλαδή επικρατήσει η τεχνητή πόλωση των επαναληπτικών εκλογών.

Απαντώντας σε όσους, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει στρατηγική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «όσοι ενδιαφέρονται για τη σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ ας αναρωτηθούν: Σε ποια προγραμματική βάση μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με ένα χώρο η ηγεσία του οποίου βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση όχι απλά και μόνο του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αλλά της ιστορικής διαδρομής της Παράταξης;

»Ποια μπορεί να είναι η αξιόπιστη και έντιμη κοινή βάση με ένα κόμμα που ακόμα και τώρα θέτει ζήτημα μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου που οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από την Ευρωζώνη και στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αριστερός λόγος δεν είναι η υπεράσπιση της ακινησίας και του συντεχνιασμού. Δεν μπορούμε, επειδή θέλουμε να αποφύγουμε μια δύσκολη αλήθεια, να αποδεχτούμε έναν εύκολο λαϊκισμό που χαϊδεύει τα αυτιά, αναπαράγοντας αδιέξοδες καταστάσεις».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπενθύμισε ότι στην έκρηξη της κρίσης «το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε δυστυχώς μόνο του». «Μιλώντας σε προσωπικό τόνο και βλέποντας πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, οφείλω να πω ότι έπρεπε να επιμείνω το Μάιο του 2010 μέχρι τέλους στην πρόταση μου για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων. Θα ήταν πολύ πιο δίκαιη ιστορικά η κατανομή της ευθύνης στις πολιτικές δυνάμεις κατά το μέτρο της συμμετοχής τους στην άσκηση της εξουσίας τις κρίσιμες περιόδους».

Αυτή ήταν και η μόνη αιχμή για την διακυβέρνηση Παπανδρέου. Αντιθέτως προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιφύλαξε μια δηλητηριώδη αναφορά. «Το εθνικό καθήκον αλήθειας μου επιβάλλει επίσης να πω σε όσους διαχωρίζουν τη θέση τους από το πρώτο πρόγραμμα, αλλά συμφωνούν με το δεύτερο πρόγραμμα μέσα στο πλαίσιο του οποίου πορεύεται η χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου 2011, ότι, ναι, το δεύτερο πρόγραμμα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εξαρχής, μόνο που αυτό δεν μπορούσε δυστυχώς να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα. Και χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο. Το αρχικό αντιμνημονιακό μέτωπο ήταν η συνέχεια του παραδοσιακού διπολισμού ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ» είπε.

«Το ιστορικά παράδοξο» πρόσθεσε «είναι ότι με μεγάλη ευκολία, ένα σχεδόν χρόνο αργότερα, το λεγόμενο αντιμνημονιακό μέτωπο από έκφανση του παραδοσιακού διπολισμού της μεταπολίτευσης έγινε μέτωπο κατά του συμβατικού κομματικού συστήματος και ομπρέλα αγαστής συνύπαρξης του αριστερού, δεξιού και ακροδεξιού λαϊκισμού. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η μεταστροφή αποτρέπει ακόμη τώρα μεγάλα τμήματα του ελληνικού

λαού να κατανοήσουν την κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε και την κατάσταση στην όποια βρίσκεται τώρα η χώρα μας.

»Το ξαναλέω όσο πιο καθαρά μπορώ: Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει ένα ‘σχέδιο Β’, εκτός ΕΕ και ζώνης του Ευρώ. Εκτός διεθνούς οικονομικού συστήματος. Εκτός και αν θέλαμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δραματικές καταστάσεις, δίπλα από τις οποίες πέρασε η Κύπρος πριν από λίγους μήνες».

Τι είπε για το πλαίσιο συνεργασίας με τη ΝΔ

Εξηγώντας το πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε: «Οι διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι διαφορές ιστορικές, ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας, προφανείς που καθίστανται ακόμα προφανέστερες τώρα, παρά τη συνεργασία μας στο σχήμα εθνικής ευθύνης, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών που αναδεικνύουν τις διαφορετικές προτάσεις, τις διαφορετικές πλατφόρμες του ΕΛΚ που εκφράζει την ευρωπαϊκή δεξιά και του ΕΣΚ που εκφράζει τους Ευρωπαίους Δημοκράτες και Σοσιαλιστές, τις προοδευτικές ιδέες, τον ευρωπαϊκό πολιτικό Νότο.

«Η προγραμματική μας συμφωνία με τη ΝΔ δεν είναι μια συμφωνία των δύο κομμάτων που επωμίζονται τώρα το βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Είναι το πολιτικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία και δεσμευόμαστε απέναντι σε αυτήν. Γι’ αυτό, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης προϋποθέτει τη συσπείρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και βασίζεται σε απλές παραδοχές και δεσμεύσεις:

Νέα δημοσιονομικά περιοριστικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή της χώρας. Δεν αντέχει η πατρίδα μας την ανακύκλωση της αβεβαιότητας. Ζητούμε υπεύθυνη στάση από τους εταίρους μας.

Καλούμε τους εταίρους μας να αναγνωρίσουν τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά του. Ήδη η Ελλάδα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα μέσα στην Ευρωζώνη από πλευράς διαρθρωτικού πρωτογενούς πλεονάσματος», επισήμανε κλείνοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.