Υπάρχουν τριών ειδών κληρώσεις: οι δύσκολες, οι ευνοϊκές και οι πονηρές.

Η κλήρωση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ανήκει στην τρίτη κατηγορία. Οι αντίπαλοί του στον τρίτο όμιλο –Μπενφίκα, Παρί Σεν Ζερμέν και Αντερλεχτ –δεν τρομάζουν και ταυτόχρονα δημιουργούν μια επίπλαστη αισιοδοξία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Ο Ολυμπιακός νίκησε την Αντερλεχτ 1-0 σε πρόσφατο φιλικό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Αρα είναι του χεριού του. Την Μπενφίκα τη σκόρπισε πριν από πέντε σεζόν νικώντας την 5-1 για το Γιουρόπα Λιγκ. Επομένως, επίσης είναι του χεριού του. Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι πάμπλουτη, έχει μεγάλα αστέρια, άρα δεν μπορεί να τη νικήσει. Αυτή είναι η απλή συλλογιστική του ελληνικού ποδοσφαίρου που κρύβει μια μικρή δόση αλαζονείας, συνδυασμένη με το αίσθημα της υπερβολής, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Σύμφωνοι, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει μεγάλες τσέπες, διάσημους παίκτες και υψηλούς στόχους. Μα και η Μάντσεστερ Σίτι δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία ομάδων αλλά δύο συνεχόμενες σεζόν αποκλείστηκε από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ;

Αυτό επισημαίνει άλλωστε εμμέσως και ο πρόεδρος της γαλλικής ομάδας Νάσερ αλ Κελαΐφι:«Ολοι πιστεύουν πως είναι εύκολη κλήρωση αλλά η Μπενφίκα, ο Ολυμπιακός και η Αντερλεχτ είναι καλές ομάδες με ιστορία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι μία καλή κλήρωση για μας αλλά όχι εύκολη».

Μετά την άφιξη του Ουρουγουανού Εντισον Καβάνι στο Παρίσι από τη Νάπολι για το εντυπωσιακό ποσό των 64,5 εκατ. ευρώ, ο Ιμπραΐμοβιτς μοιάζει να έχει χάσει τον θρόνο του. Οχι ότι δεν αισθάνεται πως βρίσκεται ακόμη στην κορυφή του Αϊφελ… Αλλά οι συμπαίκτες του έπαψαν πια να τον θεωρούν την αρχή και το τέλος της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Σουηδός προβλέπει, πάντως, ότι εφέτος θα είναι η χρονιά των Παριζιάνων αλλά σημειώνει και μία αλήθεια: «Υπάρχει τεράστια πίεση στην ομάδα λόγω της επένδυσης που έχει γίνει. Και δεν την έχει μόνο ο προπονητής, αλλά και οι παίκτες. Δεν ξεκινήσαμε καλά, αλλά μερικές φορές σε αυτές τις στιγμές μαθαίνεις τα περισσότερα».

Η μεγάλη δύναμη της Παρί Σεν Ζερμέν αυτή τη στιγμή είναι τα πετροδολάρια των καταριανών ιδιοκτητών της. Δαπάνησε για πλάκα 103 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει, εκτός από τον Καβάνι, τον Μαρκίνιος (32,4 εκατ.) και τον Ντινιέ (15 εκατ.), ενώ για μεταγραφή πρέπει να λογίζεται και η παραμονή του βραζιλιάνου ογκόλιθου Τιάγκο Σίλβα, τον οποίο ήθελε διακαώς η Μπαρτσελόνα. Φυσικά, όσον αφορά τον Σίλβα αυξήθηκαν γενναία οι αποδοχές του και επεκτάθηκε το συμβόλαιό του για έναν ακόμη χρόνο, έως το 2018.

Ο Λοράν Μπλαν, ο οποίος αντικατέστησε τον Κάρλο Αντσελότι στην τεχνική ηγεσία, δεν χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους συμπατριώτες του. Εξάλλου, η φημολογία ότι θεωρείται «υπηρεσιακός» ώσπου να αναλάβει καθήκοντα ο Αρσέν Βενγκέρ το ερχόμενο καλοκαίρι κάνει τον Πρόεδρο, όπως τον αποκαλούν από την εποχή όπου αγωνιζόταν λίμπερο λόγω του αρχοντικού του στυλ, ακόμη πιο ευάλωτο.

Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν έχει παίξει ποτέ με τον Ολυμπιακό σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Αντίθετα η Μπενφίκα έχει αναμετρηθεί πέντε φορές με τους Ερυθρολεύκους. Στον πιο πρόσφατο αγώνα πριν από πέντε σεζόν οι Αετοί έγιναν… καναρίνια στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, γνωρίζοντας τη συντριβή με 5-1 για το Γιουρόπα Λιγκ.

Η Μπενφίκα έγινε θέμα συζήτησης στην Ευρώπη την άνοιξη, όταν έχασε τον έναν τίτλο μετά τον άλλον σε διάστημα λίγων ημερών. Στην αρχή έχασε το ντέρμπι τίτλου με την Πόρτο στις καθυστερήσεις, αν και με ισοπαλία θα μπορούσε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια. Στη συνέχεια ηττήθηκε από την Τσέλσι και πάλι στις καθυστερήσεις στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, για να ολοκληρωθεί η αγωνιστική της τραγωδία με την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου από την Γκιμαράες. Η μεγάλη έκπληξη ακολούθησε μετά: ο προπονητής Ζόρζε Ζέζους παρέμεινε στη θέση του. Μεγάλη η υπομονή της διοίκησης.

Σημαντικό κίνητρο για τους Αετούς είναι η έδρα του τελικού, το φημισμένο γήπεδό της Ντα Λουζ, εκεί όπου η Ελλάδα έκανε το ποδοσφαιρικό θαύμα και σήκωσε το τρόπαιο του Euro. Ο μέχρι πρότινος αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού Λιούμπομιρ Φέισα θα έχει πολλά να πει στον Ζέζους για τους Ερυθρολεύκους. Ο Φέισα αποκτήθηκε από τους Πορτογάλος αντί 4,5 εκατ. ευρώ και η ρήτρα του ορίστηκε στα 35 εκατ. ευρώ!

Η Μπενφίκα έδωσε συνολικά 36 εκατ. ευρώ για την ενίσχυσή της, τα 10 από αυτά στην Παρτιζάν για τον Λαζάρ Μάρκοβιτς.

n Η εφετινή επένδυση της Αντερλεχτ σε μεταγραφές είναι το ένα τρίτο της Μπενφίκα (11,7 εκατ. ευρώ).

Το άλλοτε φόβητρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 που φιλοδώρησε με πέντε γκολ τον Ολυμπιακό τον Οκτώβριο του 1974 (5-1) είναι πλέον μια μικρομεσαία ομάδα, η οποία παλεύει να σηκώσει κεφάλι και να πουλήσει κάποιον παίκτη σε καλή τιμή. Οπως έκανε με τον Εμποκανί, τον οποίο έδωσε στην Ντιναμό Κιέβου για 11 εκατ. ευρώ.

Η φανέλα της παραμένει βαριά ενώ διαθέτει έναν πολύ καλό επιθετικό, τον Αργεντινό Ματίας Σουάρες. Αλλά από εκεί και πέρα ουδέν…