Η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει εντός της διετίας 2013-14 «χρηματοπιστωτικό κενό» που ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα «απογοητευτικά έσοδα» από την είσπραξη φόρων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει τρύπες στα σχέδια προϋπολογισμού. Αυτό αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης –προστίθεται –διευκρίνισε ότι το ευρωπαϊκό τμήμα του ελληνικού δανείου, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο 2014, στην πραγματικότητα θα αρκέσει για την κάλυψη των χρηματοπιστωτικών αναγκών της χώρας έως τον ερχόμενο Αύγουστο. Ως εκ τούτου, θα απαιτηθεί νέο πακέτο δανειακής βοήθειας για τη στήριξη της Ελλάδας από το φθινόπωρο του 2014 έως τα τέλη του 2016.

H εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, επισημαίνει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσβλέπουν στην επίσπευση της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου, βάσει πρόσφατων αναφορών στον ελληνικό και στον βρετανικό Τύπο ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, σε έκθεσή του στα τέλη του 2012, πρότεινε την ανάθεση σε εξωτερική εταιρεία της διαχείρισης πώλησης της κρατικής περιουσίας της χώρας. Αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ανάλογο σχέδιο λόγω των πιθανών αντιρρήσεων εντός της κυβέρνησης συνεργασίας του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και της εναντίωσης από εργατικά σωματεία και τους εξαντλημένους, λόγω λιτότητας, έλληνες πολίτες.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της ασιατικής οικονομικής κρίσης κατά την περίοδο 1997-1998 και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αναφέρεται και στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι ασιατικές χώρες που επλήγησαν το 1997 –π.χ. η Ινδονησία –είχαν το δικό τους νόμισμα, το οποίο και υποτίμησαν, προκαλώντας μια σειρά βραχυχρόνιων προβλημάτων, αλλά οδηγώντας παράλληλα τις οικονομίες τους στην ανάκαμψη μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών.