Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιτυχίας στον υποψήφιο καγκελάριο του SPD. Αλλά ο Πέερ Στάινμπρουκ όχι μόνο δεν θεωρεί χαμένη τη μάχη, αλλά υπόσχεται και το «τέλος της στασιμότητας», και την «πολιτική αλλαγή» στη Γερμανία σε 24 ημέρες που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές. «Περιμένω», είχε πει πρόσφατα η Μέρκελ στη θερινή συνέντευξη Τύπου, «Δεν περιμένω» είπε χθες ο αντίπαλός της, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή εποχής. «Η Γερμανία είναι οικονομικά ισχυρή γιατί υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο Στάινμπρουκ. Στην ενίσχυση του δεύτερου σκέλους στοχεύουν και τα περισσότερα από τα μέτρα που εξήγγειλε χθες:

– Κατώτατος εγγυημένος μισθός στα 8,50 ευρώ την ώρα. Η θέσπισή του θα σημάνει υψηλότερους μισθούς για περίπου πέντε εκατομμύρια εργαζομένους. Ετσι όχι μόνον θα ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση, αλλά και θα ελαφρυνθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού θα αυξηθούν οι εισφορές κατά 5 δισ. ευρώ ετησίως.

– Εξίσωση των μισθών για γυναίκες και άνδρες με νόμο που θα τερματίσει την άνιση μεταχείριση των δύο φύλων. Υπολογίζεται ότι 22% των γυναικών αμείβονται για ίδια εργασία λιγότερο απ’ ό,τι οι άνδρες.

– Ιδια αμοιβή για ίδια εργασία σε όλες τις επιχειρήσεις που καλύπτουν μέρος των αναγκών μέσω «ενοικίασης» εργαζομένων, οι οποίοι όμως αμείβονται πολύ λιγότερο από το μόνιμο προσωπικό.

– Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και θέσπιση της «σύνταξης αλληλεγγύης»: όποιος έχει καταβάλει εισφορές επί 30 χρόνια ή έχει εχει συμπληρώσει 40 ασφαλιστικά χρόνια θα παίρνει κατώτατη σύνταξη 850 ευρώ. Επίσης, με τη συμπλήρωση 45 ασφαλιστικών χρόνων θα χορηγείται πλήρης σύνταξη στα 63.

– Κατάργηση του επιδόματος ανατροφής που ψήφισε πρόσφατα η κεντροδεξιά κυβέρνηση και ενίσχυση του δικτύου παιδικών σταθμών.

– Διπλή υπηκοότητα για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία (σήμερα τα παιδιά αλλοδαπών με την ενηλικίωσή τους θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν τη γερμανική ή την υπηκοότητα των γονιών τους).