Η ερώτηση στον Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο καγκελάριο Πέερ Στάινμπρουκ κατά τη συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης ήταν απλή: «Θα δεχθεί μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με καγκελάριο τον ίδιο Στάινμπρουκ δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους;». Η απάντηση ήταν μονολεκτική. «Οχι». Και ακολούθησε η εξήγηση: «Συμμερίζομαι τον σκεπτικισμό της Καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών, καθώς ελλοχεύουν δύο μεγάλοι κίνδυνοι σε τυχόν δεύτερο κούρεμα».

Ο πρώτος κίνδυνος είναι ότι «θα ήταν ελάχιστοι εκείνοι που θα ήταν πρόθυμοι να ξαναγοράσουν ελληνικά ή άλλα κρατικά ομόλογα. Και έτσι, θα χαθεί η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών». Ο δεύτερος κίνδυνος που βλέπει ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD είναι ότι τυχόν δεύτερο κούρεμα θα πλήξει τους δημόσιους πιστωτές της χώρας. Για παράδειγμα την ΕΚΤ, η οποία θα χρειαστεί να κουρέψει ομόλογα αξίας περίπου 55 δισ. ευρώ. Αυτό θα προκαλέσει την ανάγκη να καλυφθεί το ίδιο κεφάλαιο, κάτι που θα πρέπει να αναλάβουν οι χώρες της ευρωζώνης. «Ετσι θα χρειαστεί ξαφνικά να πληρώσει ο φορολογούμενος. Και προσπαθήστε να το εξηγήσετε αυτό στους πολίτες», τόνισε ο Στάινμπρουκ.

Η ΜΕΡΚΕΛ ΤΟΥ «ΠΕΡΙΠΟΥ». Ο υποψήφιος του SPD δεν μασάει τα λόγια του. Αυτή είναι η διαφορά από την αντίπαλό του Ανγκελα Μέρκελ, την οποία χαρακτηρίζει «πολιτικό τού περίπου». Αυτός δεν φοβάται να πει την άποψή του, ακόμα και αν ταυτίζεται με εκείνη του αντιπάλου του. Εν προκειμένω είπε αυτό που σκέπτονται και φοβούνται όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί στη Γερμανία. Ο γερμανός φορολογούμενος θα τιμωρήσει στις εκλογές όποιον του ζητήσει ευθέως να πληρώσει για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία κ.ο.κ. Η χθεσινή τοποθέτηση του Στάινμπρουκ, ανεξάρτητα από την αξιολόγησή της, έχει σημασία γιατί ξεκαθαρίζει το τοπίο. Μετά τις εκλογές, όποιος και να είναι ο Καγκελάριος, το άμεσο κούρεμα αποκλείεται. Για το έμμεσο βλέπουμε.

Το θέμα της Ελλάδας θα είναι στην ημερήσια διάταξη της ευρωζώνης αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. «Θα ήθελα να γνωρίζω περισσότερα», είπε ο Στάινμπρουκ για τις ανάγκες του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα. Η εφημερίδα «Μπιλντ» αποκάλυψε χθες ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε έγγραφο του Σεπτεμβρίου του 2012 προσδιόριζε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το διάστημα 2015-2020 στα 77,7 δισ. ευρώ μεικτά, δηλαδή μαζί με όσα θα μπορούσε να αντλήσει από τις αγορές. Το έγγραφο αυτό επικαλέστηκε πρόσφατα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD Κάρστεν Σνάιντερ για να στριμώξει τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ θέλει όμως τη σύνδεση του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα με αναπτυξιακές ενέσεις, με ένα «άμεσο πρόγραμμα κατά της ανεργίας των νέων», αλλά και με την «εσωτερική ανακατανομή των βαρών στην Ελλάδα», δεδομένου ότι μεγάλες περιουσίες έχουν βγει στο εξωτερικό. Ο Στάινμπρουκ κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι παρά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τίποτα δεν έχει προχωρήσει ούτε για την «εγγύηση εργασίας για τους νέους» που αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο ούτε για το περιβόητο Σύμφωνο Ανάπτυξης.

ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ. Η Μέρκελ, είπε ο Στάινμπρουκ, εδώ και τρία χρόνια συγκαλύπτει το γεγονός ότι η Γερμανία είναι ήδη σε μια Ενωση ανάληψης εγγυήσεων και σε μια Ενωση μεταφοράς πόρων. «Η κατηγορία μου είναι ότι αυτό δεν το εξηγεί στους γερμανούς πολίτες», τόνισε. «Πριν από τριάμισι χρόνια, η Μέρκελ έλεγε πως οι Ελληνες δεν παίρνουν ούτε σεντ. Υστερα από λίγες εβδομάδες αποφασίστηκε ένα περιορισμένης διάρκειας Ταμείο διάσωσης. Παράλληλα, η Μέρκελ εργαζόταν για τη μόνιμη ασπίδα διάσωσης. Αλλά και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άλλαξε τις προτεραιότητες, διότι άλλα αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2012».