Παραφωνίες και υπόγειες κόντρες υπουργών ταλαιπωρούν την κυβέρνηση, πριν ακόμη συμπληρωθούν τρεις μήνες από τη συγκρότηση του νέου, δικομματικού σχήματος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι συγκρούσεις είναι ελεγχόμενες και δεν επηρεάζουν τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. Το ζήτημα όμως έχει επισημανθεί ήδη από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στο τελευταίο μίνι Υπουργικό Συμβούλιο για τις εκκρεμότητες με την τρόικα, ζήτησε από τους υπουργούς να κινούνται συντονισμένα στις δημόσιες παρεμβάσεις τους ώστε να αποφεύγονται και οι μεταξύ τους παρεξηγήσεις.

Νέο πεδίο τριβών καταγράφτηκε χθες με πρωταγωνιστές τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο. Ουσιαστικά, επρόκειτο και για κόντρα ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, αφού αντικείμενο της διαμάχης ήταν οι προσλήψεις στο Δημόσιο κατά την πενταετία 2004 – 2009, εν ολίγοις την περίοδο Καραμανλή.

ΣΥΣΚΕΨΗ. Αφορμή αποτέλεσαν οι αναφορές του κ. Γρηγοράκου περί 850.000 προσλήψεων τα χρόνια της «γαλάζιας διακυβέρνηση», οι οποίες προκάλεσαν εκρήξεις στο στρατόπεδο των καραμανλικών που «ακούστηκαν» μέχρι το πρωθυπουργικό επιτελείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα απασχόλησε και χθεσινή εσωτερική σύσκεψη στο Μαξίμου και, προς εξευμενισμό των καραμανλικών, εκλήθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαψεύσει τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσαν πρόσφατα «ΤΑ ΝΕΑ», οι προσλήψεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα διαμορφώθηκαν την περίοδο 2004 – 2009 σε 865.132 (με μονιμοποιήσεις, εποχικό προσωπικό, συμβασιούχους έργου και ωρομίσθιους). Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας στο στόχαστρο τον κ. Γρηγοράκο, ανέτρεξε στον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούσαν στο Δημόσιο στα τέλη του 2009, αναφέροντας ότι «ήταν 692.907 υπάλληλοι, ενώ σε 183.000 υπολογιζόταν το μη τακτικό προσωπικό». «Κατά συνέπεια οι αναφορές για 850.000 υπαλλήλους, που υποτίθεται ότι προσελήφθησαν μεταξύ 2004 – 2009, δεν απηχούν την πραγματικότητα»», αποφάνθηκε με επίσημη ανακοίνωσή του.

Ο κ. Γρηγοράκος απέφυγε χθες να δώσει συνέχεια στη διαμάχη, ενώ κομματικές πηγές απέδιδαν την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη και σε μια υπόγεια αμφισβήτηση που καταγράφεται από το ΠΑΣΟΚ για το βάθος των διαπραγματεύσεών του με τη τρόικα.

ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ. Σχετικά αναφέρεται, μάλιστα, και ένα αιχμηρό σχόλιο του κ. Βενιζέλου, ο οποίος –κατά το τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο –συνέστησε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Την επόμενη φορά, αντί να πιέζεις εμάς, διαπραγματεύσου με την τρόικα. Μπορεί να «κόψεις» λιγότερους…».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξάλλου, με παρεμβάσεις από τον άξονα Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη αποσοβήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια δημόσια σύγκρουση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν και να αποδώσει σε παρερμηνεία τις δηλώσεις τους για τη θέσπιση του λεγόμενου «σεισμόσημου».

Ενδοκυβερνητικές τριβές προκάλεσαν, επίσης, οι πρόσφατες τοποθετήσεις γενικών γραμματέων στις θέσεις που είχαν μείνει κενές με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η αντίδραση ήταν μεγαλύτερη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συνοδεύτηκε από απειλές για παραίτηση από την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου.