Η είδηση του θανάτου του γνωστού και πολύ αγαπητού σχεδιαστή Μιχάλη Ασλάνη χθες το μεσημέρι πάγωσε τους ανθρώπους του χώρου της μόδας και όσους τον γνώριζαν, ενώ δεκάδες μηνύματα συγκίνησης έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο.

Ο σχεδιαστής βρέθηκε χθες το μεσημέρι νεκρός στο διαμέρισμά του στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Σκουφά, στο Κολωνάκι όπου έμενε, πεσμένος με το πλάι δίπλα από το κρεβάτι του. Τόσο στο υπνοδωμάτιό του όσο και σε άλλους χώρους του σπιτιού βρέθηκαν πολλά χάπια, για να οποία γίνεται έρευνα προκειμένου να φωτιστεί η αιτία που τον οδήγησε στον θάνατο.

Στα χειρόγραφα σημειώματα και στο ημερολόγιο που άφησε ο Μιχάλης Ασλάνης αναζητούν απαντήσεις οι αρμόδιοι αξιωματικοί που διερευνούν την υπόθεση του θανάτου του. Καθοριστικό ρόλο επίσης θα παίξουν τα αποτελέσματα της νεκροτομής που θα γίνει σήμερα, καθώς και οι εργαστηριακές αναλύσεις.

Ολα τα στοιχεία και οι ενδείξεις από το διαμέρισμα δείχνουν ότι ο 62χρονος Μιχάλης Ασλάνης επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του. Επισήμως όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί, αφού αναμένονταν τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο σχεδιαστής. Ο Μιχάλης Ασλάνης, όπως έγινε γνωστό από πρόσωπα του περιβάλλοντός του, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα που τον είχαν οδηγήσει σε κατάθλιψη. Οι οικονομικές πιέσεις ήταν έντονες και είχε υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία το τελευταίο διάστημα, καθώς όπως είχε καταγγείλει είχε πέσει θύμα απάτης – πλεκτάνης οικονομικής από δύο πρώην συνεργάτιδές του.

Πρόσωπα του περιβάλλοντός του χθες έλεγαν ότι εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, είχε κλονιστεί σοβαρά και η υγεία του.

Η αιτία της απώλειας ίσως αποκαλυφθεί από τα πολλά σημειώματα και το ημερολόγιό του, που είναι γραμμένο στα ελληνικά και στα γαλλικά, για το καλοκαίρι που φαίνεται ότι τον σημάδεψε και τον οδήγησε στο τραγικό τέλος.

Σε ένα από τα σημειώματα φαινόταν ότι ήθελε να τακτοποιήσει εκκρεμότητες προς το ΙΚΑ και την Εφορία. «Πού βρίσκομαι, τι οφείλω», έγραφε. Στο ίδιο σημείωμα αναφερόταν και στη γη του στη Μύκονο. Σε άλλο σημείωμα φέρεται να έδινε οδηγίες σε δικηγόρο και σε έναν πρώην λογιστή του.

Από την περασμένη Κυριακή τα τρία κινητά τηλέφωνα, προσωπικά και επαγγελματικά, ήταν κλειστά για στενούς συγγενείς. Την Τρίτη μάλιστα δημοσιογράφοι είχαν επιχειρήσει να έλθουν σε επικοινωνία μαζί του για την εκδήλωση με την οποία θα γιόρταζε τα σαράντα χρόνια του στη μόδα τον Οκτώβριο, χωρίς αποτέλεσμα. Χθες το μεσημέρι η υπεύθυνη του καταστήματος που διατηρεί στην ίδια πολυκατοικία όπου ήταν και το διαμέρισμά του, ανησύχησε και πήγε στο σπίτι. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και ασθενοφόρο, αλλά αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός δεν παρελήφθη και κλήθηκε ιατροδικαστής. Τελευταίος άνθρωπος που όπως λέει τον είδε ήταν μια γνωστή του, η οποία διατηρεί κατάστημα στην οδό Σκουφά. Η γυναικά λέει ότι τον είδε προχθές το μεσημέρι.

Από τους πρώτους που πήγαν στην πολυκατοικία της οδού Σκουφά μόλις έμαθε την τραγική είδηση ήταν ο στενός φίλος και συνεργάτης του Γιώργος Κουτούλιας. «Ακούω και εγώ διάφορα. Μιλήσαμε την Κυριακή, κανονίσαμε να βρεθούμε τη Δευτέρα το μεσημέρι για να σχεδιάσουμε το σόου για τις 18 Οκτωβρίου. Δεν έδινε την εντύπωση του απελπισμένου, του απογοητευμένου. Μιλούσαμε συνέχεια, κάθε δυο – τρεις ημέρες. Τη Δευτέρα τον πήρα τηλέφωνο και ήταν κλειστό. Ξαναπροσπάθησα και τις επόμενες ημέρες και άρχισα να ανησυχώ. Είχε οικονομικά προβλήματα, όπως όλοι οι επιχειρηματίες και όλη η αγορά. Οχι όμως οικονομικά προβλήματα που να τον οδηγήσουν στην αυτοκτονία. Δεν το νομίζω. Σ’ εμάς, τα πρακτορεία μοντέλων, δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ. Ούτε στην αγορά, υφάσματα κ.ά., χρωστούσε. Από ό,τι ξέρω, χρωστούσε στην Εφορία, αλλά αυτός δεν ήταν λόγος για αυτοκτονία. Αλλωστε ετοιμαζόταν και σχεδίαζε επίδειξη επειδή έκλεινε τα 40 χρόνια». Ο κ. Κουτούλιας έδειχνε πεπεισμένος ότι ο Μ. Ασλάνης πέθανε από παθολογικά αίτια και δεν αυτοκτόνησε. Στην πολυκατοικία έσπευσε συγκινημένη η φίλη του ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα καθώς και ο στυλίστας Χάρης Σιανίδης, που είπε: «Στενοχωρήθηκα πολύ γι’ αυτό που έγινε. Είχε, βέβαια, προβλήματα. Είχαμε πάει πριν από τρία χρόνια στη Βραζιλία, σε ένα πολύ ωραίο ταξίδι και ήταν ένας άνθρωπος με προβλήματα. Επαιρνε πολλά φάρμακα. Δεν ξέρω αν αυτό έπαιξε ρόλο. Επειδή όμως τον έζησα από κοντά, λυπάμαι πάρα πολύ. Ο Μιχάλης είναι ένας άνθρωπος που βοήθησε πάρα πολύ κόσμο. Αυτός ο άνθρωπος δεν έπρεπε να μένει καθόλου μόνος του».

Στο διαμέρισμα του Μιχάλη Ασλάνη έσπευσαν, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστός ο θάνατός του, οι στενοί συγγενείς του, οι αδελφές του συνοδευόμενες από γιατρό.

Θύμα εξαπάτησης

«Ανησυχώ για τη ζωή μου», είχε πει ο Μιχάλης Ασλάνης σε πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα «Espresso», όπου είχε καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα εξαπάτησης από δυο συνεργάτιδές του, πράγμα που κατήγγειλε και στη Δικαιοσύνη. Τη μια γυναίκα, από την Αλβανία, τη σπούδασε και την προσέλαβε, ενώ η δεύτερη ήταν από την Πάτρα

και δούλευε πολλά χρόνια στην επιχείρησή του.