Συμπυκνώνουν μια ιστορία εκατοντάδων ετών δομημένη με ρότες και ψυχές ναυτικών στις γέφυρες. Τα οκτώ γραμματόσημα ισάριθμων φάρων – φιλοτεχνημένα από τον σκιτσογράφο και συγγραφέα Γήση Παπαγεωργίου, απόστρατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού – μπορεί να είναι μικρό δείγμα μιας ιστορίας που άντεξε στα κύματα και ψήθηκε με αλάτι, λειτουργούν όμως σαν χρονοπύλη για τον επισκέπτη της έκθεσης «Φάροι του κόσμου» στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Υδρας, στον ιδιαίτερο κόσμο των ελληνικών πρωτίστως φάρων.

Αρχιτεκτονήματα σε κάθε άκρη ή και ξέρα της γης – συνολικά 4.250 φάροι και φωτοσημαντήρες -, φωτίζουν για να κάνουν ασφαλείς διελεύσεις κάθε λογής καράβια που οργώνουν τις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Κάποιους από αυτούς, μαζί με ελληνικούς, σε ιστορικές φωτογραφίες θα φιλοξενούνται στην έκθεση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του νησιού Κουντουριώτεια 2013.

Για τον φάρο Ζούρβα της Υδρας, εκτός από το εντυπωσιακό οπτικό του, θα εκτεθούν και τα σχετικά με τον σχεδιαστή-δημιουργό του, τον υδραίο αρχιτέκτονα Σάββα-Εμμανουήλ Μπούκη (1820-1910). Προσθέστε και το φαρικό υλικό μεταξύ των εκθεμάτων – ευγενική προσφορά της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού – και σε συνδυασμό με τα γραμματόσημα, το νοερό ταξίδι στις υδάτινες λεωφόρους στα πέρατα του κόσμου θα είναι συναρπαστικό, χωρίς φουρτούνες και μποφόρ.

Το ελληνικό δίκτυο φάρων αποτελείται από 120 παραδοσιακούς φάρους μέσης ηλικίας περίπου 200 ετών. Μόνον οι 20 βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ μέτρια χαρακτηρίζεται η κατάσταση άλλων 30.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές στο ελληνικό φαρικό δίκτυο προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και συγκεκριμένα κατά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα. Το 1940 υπήρχαν 206 πέτρινοι φάροι ενώ μετά το τέλος του πολέμου απέμειναν σε λειτουργία μόνον 19.