Το «περιουσιολόγιο» για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014 σε εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γήπεδα, κ.λπ. ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Για τον λόγο αυτόν, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι, κατά την 1/1/2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων («Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9»), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, την τροποποιήσουν και την οριστικοποιήσουν.

Η συγκεκριμένη προθεσμία λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, μαζί με την προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 από τα φυσικά πρόσωπα, ενώ η 30η Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα νομικά πρόσωπα.

Εξάλλου, αύριο, Παρασκευή λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και στην περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν έχουν παραλάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα, μπορούν να τα εκτυπώσουν μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).

Γενικά, υποχρέωση υποβολής εντύπου Ε9 έχουν τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης κατά το προηγούμενο έτος.

Ειδικά, όμως, για τους αυθαίρετους και «τακτοποιούμενους χώρους», από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι τα κτίσματα των ακινήτων αυτών πρέπει να αναγράφονται στη δήλωση Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση (σχετ. η ΠΟΛ 1001/2005 και η ΠΟΛ 1047/2005 υπ. Οικ.)

Οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι που «τακτοποιήθηκαν» με τον ν.3843/2010, οι οποίοι δεν είχαν αναγραφεί στη δήλωση Ε9, δεν απαιτείται να αναγραφούν, εκτός εάν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η δήλωσή τους (π.χ. αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος, μεταβίβαση, αλλαγή ποσοστών συνιδιοκτησίας κ.λπ.). Οι βοηθητικοί χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης με τον ν.3843/2010, εφόσον είχαν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι, δεν απαιτείται να αναγραφούν ως χώροι κύριας χρήσης, εκτός εάν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η αναγραφή τους, όπως ανωτέρω. Εφόσον, όμως, δεν είχαν δηλωθεί ούτε ως βοηθητικοί χώροι, απαιτείται η αναγραφή τους από το επόμενο έτος της ημερομηνίας βεβαίωσης της πολεοδομίας για την πληρότητα τού φακέλου τακτοποίησης (σχετ. η ΠΟΛ1126/2011 εγκύκλιος).

Τέλος, τα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν με τον ν.4014/2011, αναγράφονται στη δήλωση Ε9 από το επόμενο έτος της υποβολής δήλωσης τακτοποίησης.