Δεύτερος γύρος κρίσιμων διαπραγματεύσεων με αντικείμενο τη μείωση της τιμής προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου, ξεκινά μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, αντιπροσωπεία της οποίας βρίσκεται από χθες στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα ακόμη γύρο επαφών, μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών που έγινε στις αρχές καλοκαιριού στη Μόσχα.

Αίτημα της ελληνικής πλευράς, είναι η μείωση της τιμής προμήθειας αερίου, που όπως έχει παραδεχτεί υψηλόβαθμος ρώσος αξιωματούχος είναι ακριβότερο κατά 30% από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Εδώ και χρόνια, η επιχειρηματολογία της Gazprom είναι ότι οι υψηλότερες αυτές τιμές οφείλονται στην απομακρυσμένη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, και στο μικρό της μέγεθος ως αγορά.

Η σημερινή συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στις αρχές Αυγούστου, ωστόσο έπειτα από αίτημα της ρωσικής πλευράς αναβλήθηκε, και πραγματοποιείται τελικά σήμερα. Παρών στη συνάντηση εκ μέρους της Gazprom θα είναι το μεσαίο στέλεχος της Gazpromexport, Ονόσοφ, ο οποίος και διαχειρίζεται τις προμήθειες αερίου προς την Ελλάδα. Στην προηγούμενη πάντως συνάντηση που είχε γίνει στη Μόσχα, τη Gazprom είχε εκπροσωπήσει πιο υψηλόβαθμο στέλεχος.

Τα «ατού» σε κάθε περίπτωση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με τους Ρώσους, είναι η επίσημη παραδοχή του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ ότι το κόστος προμήθειας ρωσικού αερίου στην Ελλάδα είναι κατά 30% υψηλότερο από το μέσο κόστος στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Με τα παραπάνω δεδομένα, δύσκολα η Gazprom θα μπορέσει να δικαιολογήσει τη διαφορά στην τιμή, πόσο μάλλον όταν σε γειτονικές αγορές υπάρχουν σαφώς χαμηλότερες τιμές.

Η ελληνική πλευρά έχει βάλει πολύ υψηλά στην ατζέντα το θέμα μείωσης της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου, όπως καταδεικνύεται και από την πρόσφατη επιστολή Σαμαρά προς το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμμαχος η Ε. Επιτροπή

Στο μεταξύ έναν απρόσμενο «σύμμαχο» απέκτησε προχθές η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που κάνει με τους Ρώσους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να καταγγείλει τη Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού, και πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου. Η καταγγελία μπορεί να πάρει επίσημη μορφή σε περίπτωση που Gazprom και Βρυξέλλες δεν συμφωνήσουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του θέματος μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον, η μοναδική ανάλογη υπόθεση που έφτασε σε διεθνή διαιτησία (αυτή της γερμανικής RWE) κατέληξε σε δικαίωση της τελευταίας. Η δε, Gazprom υποχρεώθηκε να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπό τη μορφή εκπτώσεων στο αέριο. Στη διαιτησία έχουν προσφύγει και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η επίσης γερμανική Eon.