Δεκάδες υπηκόους της απομάκρυνε σήμερα, Τετάρτη η Ρωσία από την «εύφλεκτη» Συρία καθώς εντείνεται η ανησυχία για επικείμενη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά του Ασαντ.

Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν ήδη 89 άνθρωποι, εκ των οποίων 75 Ρώσοι και αναμένονται πολλοί περισσότεροι να εγκαταλείψουν τη χώρα τις επόμενες ώρες, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι διαμένουν στη Συρία λόγω των μακροχρόνιων εμπορικών δεσμών και των αυξημένων συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Συνολικά 116 Ρώσοι και πολίτες πρώην σοβιετικών δημοκρατιών αναχώρησαν από χθες από τη Συρία με δυο αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Το πρώτο αεροσκάφος, τύπου Ιλιούσιν 76, παρέλαβε χθες το βράδυ από τη Λαττάκεια (δυτική Συρία) 89 ανθρώπους, ανάμεσά στους οποίους ήταν 75 Ρώσοι πολίτες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, δήλωσε η Ιρίνα Ρόσιους, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Με το ίδιο αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταφέρει στη Συρία 20 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, αναχώρησαν εννέα Λευκορώσοι και πέντε Ουκρανοί.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, ένα δεύτερο αεροσκάφος, Ιλιούσιν 62, απογειώθηκε σήμερα το πρωί από τη Λαττάκεια με 27 Ρώσους.

Από την έναρξη των συγκρούσεων η Ρωσία έχει απομακρύνει από τη Συρία πάνω από 750 Ρώσους και πολίτες πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Η Ρωσία επιμένει πάντως ότι δεν έχει προβεί σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών της, καθώς χιλιάδες άνθρωποι με ρωσικά διαβατήρια παραμένουν στη χώρα.

Το πρακτορείο Ιταρ-Τας μετέδωσε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να απομακρύνει τη διπλωματική της αποστολή στη Δαμασκό και όλοι οι υπάλληλοι της πρεσβείας και των προξενείων θα παραμείνουν στη θέση τους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η επιβολή στρατιωτικής λύσης στη Συρία «θα αποσταθεροποιήσει» τη χώρα και τη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ειδικό απεσταλμένο του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι, «ο Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην πολιτικο-διπλωματική λύση στη Συρία, σημειώνοντας ότι η στρατιωτική λύση δεν θα οδηγήσει παρά σε επιπλέον αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και την περιοχή» σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Οι δύο «συμφώνησαν ότι αυτήν την κρίσιμη στιγμή, όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένων και των ξένων παραγόντων, οφείλουν να ενεργήσουν κατά εξαιρετικά υπεύθυνο τρόπο και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος».

Σε άλλη ανακοίνωση που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι απέρριψε τα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία το καθεστώς της Δαμασκού βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα «προβάλλοντας τα ρωσικά επιχειρήματα».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανησυχία για την «επικίνδυνη γραμμή» , την οποία είναι πιθανόν να ξεπεράσουν πολλές χώρες με στόχο να «τορπιλισθούν ενσυνειδήτως οι προϋποθέσεις μίας πολιτικο-διπλωματικής επίλυσης της σύρραξης».

Στο μεταξύ, ο αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ κατηγόρησε τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση χημικών όπλων για να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση.

«Πολλά στοιχεία τείνουν να αποδείξουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας παραπλανητικής κατηγορίας», δήλωσε ο σύρος πρεσβευτής Μπασάρ αλ-Τζααφάρι σε συνέντευξή του στο συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ιχμπαρίγια, η οποία αναμεταδόθηκε σήμερα από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Σύμφωνα με το σύρο πρεσβευτή, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι «οι ένοπλες ομάδες έκαναν χρήση χημικών όπλων με σκοπό να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση και επίθεση κατά της Συρίας».

«Οι δυτικές χώρες και η Τουρκία επέτρεψαν στις τρομοκρατικές ομάδες να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων στο τουρκικό έδαφος με υλικό από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και να μεταφέρουν τα όπλα αυτά στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσουν».