Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν τουλάχιστον 1.100 πυροσβέστες στην Πορτογαλία, όπου τα πύρινα μέτωπα αναζωπυρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν με ταχύτητα 50 χλμ. την ώρα. Χθες το πρωί, εκατοντάδες πυροσβέστες με 100 οχήματα καθώς και δύο γαλλικά Canadair τα οποία εστάλησαν την περασμένη εβδομάδα μετά την έκκληση της Πορτογαλίας για ενισχύσεις, προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τρία νέα πύρινα μέτωπα. Παράλληλα, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωνε τον θάνατο και δεύτερου πυροσβέστη, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του. Ο 23χρονος Μπερνάρντο Φιγκέιρεντο, εθελοντής πυροσβέστης τα τελευταία πέντε χρόνια, συμμετείχε στην κατάσβεση της φωτιάς στην οροσειρά Καραμούλου στην Κεντρική Πορτογαλία, όπου μία νέα γυναίκα επίσης πυροσβέστης έχασε τη ζωή της.

Η Πορτογαλία απηύθυνε τη Δευτέρα νέα έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες πυρκαγιές, ενώ οι φλόγες φθάνουν ακόμη και τα 30 μέτρα ύψος. «Η αποστολή των γαλλικών αεροσκαφών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, ζητήσαμε όμως να παραταθεί. Αναμένουμε απάντηση», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής συντονιστής των εθνικών επιχειρήσεων για την κατάσβεση των πυρκαγιών Μιγκέλ Κρουζ.

Στην Ισπανία. Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές του 2013 έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες και στην Ισπανία. Οπως γράφει η «Ελ Παΐς», μέσα σε μια εβδομάδα οι φωτιές έχουν καταστρέψει το 20% της έκτασης που έχει καεί όλη τη χρονιά. Πάνω από 20.000 στρέμματα έχουν καεί από μεγάλη πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη νοτίως του λιμανιού Βίγκο, στον Ατλαντικό Ωκεανό, και κατευθύνεται προς τα σύνορα με την Πορτογαλία. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.