Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να μαίνεται για ενδέκατη συνεχόμενη ημέρα η πυρκαγιά στα δάση εντός και πέριξ του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι στο Σαν Φρανσίσκο. Πλέον οι αξιωματούχοι της πολιτείας μιλούν για μία από τις μεγαλύτερες και πιο καταστρεπτικές φωτιές των τελευταίων δεκαετιών στην Καλιφόρνια. Οι τεράστιες φλόγες που φθάνουν έως και τα 30 μέτρα ύψος, συνεχίζουν να κατακαίουν εκατοντάδες τετραγωνικά χλμ. φυσικού πλούτου ανατολικά και βόρεια του Πάρκου. Σοβαροί φόβοι εκφράζονταν χθες και για το σύστημα υδροδότησης της πόλης καθώς πυκνός καπνός και παχύ στρώμα στάχτης έχουν καλύψει τη βασική δεξαμενή που τροφοδοτεί με νερό την πλειονότητα των νοικοκυριών.

Τοπικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθησυχάσουν τους ανάστατους πολίτες, οι οποίοι αφού είδαν δεκάδες σπίτια να τυλίγονται στις φλόγες –απειλούνται ακόμη περίπου 4.500 κατοικίες –αγωνιούν μήπως μολυνθεί το νερό. Τα τελευταία δείγματα που ελήφθησαν, επιμένουν οι Αρχές, δείχνουν ότι δεν συντρέχει –ακόμη –λόγος ανησυχίας. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει αλλοίωση στην ποιότητα του νερού και όσο περνάει από το χέρι μας αυτό το νερό δεν θα φθάσει στους καταναλωτές μας», τόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της πόλης Σουζάν Γκοτιέ, η οποία εξήγησε ότι το νερό παροχετεύεται σε μικρότερη δεξαμενή όπου φιλτράρεται. Ακόμη όμως και αν ο κίνδυνος της μόλυνσης ξεπεραστεί σε αυτή τη φάση, θα επανέλθει ξανά στο προσκήνιο με τις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις του χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση, η τεράστια φωτιά συνεχίζει το καταστρεπτικό της έργο με σύμμαχο την ξηρασία και τους δυνατούς ανέμους και ήδη έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε δύο από τους τρεις υδροηλεκτικούς σταθμούς του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι εκτός από κατοικίες τροφοδοτούν επίσης νοσοκομεία και φάρους.

Περίπου 3.000 πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να σημειώσουν σημαντική πρόοδο ελέγχοντας περίπου το 20% της φωτιάς, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Ο καιρός παρέμενε πολύ ζεστός χθες, η θερμοκρασία έφθασε έως και τους 30 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι κινούνταν με ταχύτητα 16-24 χλμ./ώρα. Δεκάδες ελικόπτερα πετούν πάνω από τον τόπο της καταστροφής, αφού σε πολλά σημεία το έδαφος είναι δύσβατο και σε άλλα είναι αδύνατο να πλησιάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει μετατρέψει σε αποκαΐδια 600 τ.χλμ. δασικής έκτασης (περίπου όση είναι η έκταση του Σικάγου), τα περισσότερα στο Εθνικό Πάρκο Στανισλάους, δυτικά του Γιοσέμιτι. Οι Αρχές έχουν κλείσει τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Πάρκο και έχουν ζητήσει να εκκενωθούν 74 θέσεις κατασκήνωσης. Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο τμήμα του Πάρκου με τις γιγάντιες σεκόγιες, τα πευκοδάση και τους καταρράκτες παρέμενε και χθες ανοιχτό για το κοινό. Εκτιμάται πως κάθε καλοκαίρι περίπου 15.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το Πάρκο ημερησίως.

Τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε στις 17 Αυγούστου δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μακρά ξηρασία του χειμώνα και της άνοιξης συνέβαλε κατά πολύ στην εκδήλωση των δεκάδων πυρκαγιών στην Καλιφόρνια αυτό το καλοκαίρι. Συνολικά, σε όλη την πολιτεία επιχειρούν 8.300 πυροσβέστες. Από την Παρασκευή, ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν έχει κηρύξει το Σαν Φρανσίσκο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μένει ένα σεληνιακό τοπίο

«Οταν καίγεται το σύμπαν, μένει ένα σεληνιακό τοπίο ευάλωτο σε πλημμύρες, οι οποίες είναι δυνατό με τη σειρά τους να μολύνουν το νερό», σχολίασε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κατά την επίσκεψή του στην πύρινη ζώνη του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι.