Το Βέλγιο «δεν έχει ακόμη πειστεί» για το ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν μια στρατιωτική επέμβαση στην Συρία και ζητεί οι χώρες που δηλώνουν ότι έχουν αποδείξεις για την χρήση χημικών όπλων από τις αρχές της Δαμασκού να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν, δήλωσε την Τετάρτη ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Δεν έχω ακόμη πειστεί. Αυτό που ζητούμε είναι να λάβουμε πληροφορίες που να αποδεικνύουν ποιος χρησιμοποίησε αυτά τα (χημικά) όπλα», δήλωσε στο δημόσιο δίκτυο RTBF.

Το Βέλγιο ζητεί διευκρινίσεις «κατ’ αρχάς από τον ΟΗΕ, αν οι επιθεωρητές που βρίσκονται εκεί μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους», πρόσθεσε ο βέλγος αξιωματούχος, ο οποίος ωστόσο προσέθεσε: «Αν η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν πληροφορίες πάνω σε αυτό το ζήτημα, να τις μοιραστούν με τους συμμάχους τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ»,

Ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας επισήμανε επίσης τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επέμβασης: «Ποιες (θα είναι) οι συνέπειες για την Συρία και για την περιοχή; Και ποιες (θα είναι) οι συνέπειες μιας δράσης χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας; Γιατί αύριο η Ρωσία θα μπορούσε και αυτή επίσης να αποφασίσει να επέμβει χωρίς έγκριση (του ΟΗΕ) αν το κάνουν άλλοι», προειδοποίησε.

«Η χρήση χημικών όπλων είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Θα πρέπει να υπάρξει μια τιμωρία», υπογράμμισε πάντως ο Ρέιντερς.

Οι σύμμαχοι δεν ζήτησαν την συμβολή του Βελγίου και αυτό δεν θα συμμετείχε σε μια επιχείρηση «η οποία θα διοργανωθεί μάλλον από ορισμένα κράτη βάσει των δικών τους δυνατοτήτων».

«Για μερικές ώρες, μερικές ημέρες, θα υπάρξουν πλήγματα στην Συρία», όπως εκτίμησε.

Εκτακτη σύνοδο των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησε ο Γκι Φέρχοφστατ

Παράλληλα ο πρόεδρος των της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ ζήτησε από την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον να συγκαλέσει «έκτακτη σύνοδο» των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

«Σε αυτό το στάδιο, η προσεχής σύνοδος των υπουργών είναι αυτή του Βίλνιους» στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, απάντησε εκπρόσωπος της Άστον.

Την ώρα που η Γαλλία και η Βρετανία δείχνουν έτοιμες για μια επέμβαση στο πλευρό των Αμερικανών για να δοθεί μια απάντηση στην επίθεση που φέρεται ότι έγινε με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, η Γερμανία, η Ιταλία ή ακόμη η Πολωνία παρουσιάζονται σαφώς πιο επιφυλακτικές. Η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή.