Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που καταργεί τις διπλές συντάξεις για βουλευτές, υπουργούς - υφυπουργούς, καθώς και για αιρετούς προέδρους κοινοτήτων, δημάρχων και νομαρχών του προϊσχύοντος καθεστώτος. Ωστόσο, νωρίτερα υπήρξαν «φωνές», που χαρακτήρισαν άδικο το περιεχόμενο της.

«Με την τροπολογία καταργείται διάταξη που ίσχυε, με την οποία είχε δοθεί η δυνατότητα σε αιρετούς, βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς, κατά τη διάρκεια της θητείας τους να συνεχίζουν την ασφάλισή τους στους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας, που ήταν ενταγμένοι πριν την εκλογή τους ή να αναγνωρίζουν χρόνια στη θητεία τους οποτεδήποτε στους συγκεκριμένους κλάδους» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Η ρύθμιση αυτή που καταργείται απηχεί αντιλήψεις άλλων καιρών, που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές στην παρούσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση, η οποία με το Ν. 4093/2012 κατήργησε οριστικά τη βουλευτική σύνταξη και τη σύνταξη των αιρετών.

«Η προτεινόμενη διάταξη εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια για την εμπέδωση δικαιοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Οι ενστάσεις

Νωρίτερα, σοβαρές ενστάσεις είχε διατυπώσει ο προεδρεύων της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας, καταγγέλλοντας ότι η διάταξη αφορά μόνο όσους βουλευτές ήταν στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ, όταν ίσχυε το ασυμβίβαστο, δηλαδή τους «χαμηλοσυνταξιούχους», ενώ για όσους ήταν στα «ευγενή» ταμεία δεν θίγεται κανένα δικαίωμά τους.

Συσχέτισε δε την κυβερνητική τροπολογία με τον «ντόρο» και το «σάλο» στα «κανάλια που είχαν βγει και έλεγαν ότι έχουν αυξηθεί οι συντάξεις των βουλευτών».

«Τιμωρητική» χαρακτήρισε την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος: «Θεωρώ τη συγκεκριμένη τροπολογία άδικη και τιμωρητική για τους αιρετούς. Δεν αναφέρομαι μόνο στους βουλευτές ή στους υπουργούς, αλλά αναφέρομαι στο σύνολο των αιρετών της χώρας, τους δημάρχους, τους κοινοτάρχες, τους ανθρώπους που θέλησαν να προσφέρουν στις τοπικές τους κοινωνίες και που σήμερα τους διαχωρίζουμε σε δύο κατηγορίες:

» Στη μία κατηγορία που ρυθμίζει η συγκεκριμένη τροπολογία και που αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ή τους εμπόρους και στους οποίους απαγορεύουμε να λάβουν σύνταξη στα εξήντα επτά τους χρόνια για το επάγγελμά τους και στην άλλη κατηγορία, όπου υπάγονται όλοι οι άλλοι, δηλαδή οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα πάρουν τη σύνταξη -όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες- στα εξήντα επτά τους χρόνια», ανέφερε ο βουλευτής, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος ως νεοεκλεγείς δεν δικαιούται έτσι και αλλιώς βουλευτική σύνταξη.

«Εμείς λέμε καθαρά ότι η πηγή του σκανδάλου είναι ακριβώς η ύπαρξη αυτής της βουλευτικής σύνταξης» δήλωσε, αντιθέτως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Από αυτή την άποψη θα πρέπει να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και για αυτούς που ήδη την έχουν και αναδρομικά, δηλαδή, για αυτούς που την δικαιούνται. Και όσοι είναι εκλεγμένοι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες, να παραμένουν στη βασική τους ασφάλιση, στην κατά κύριο επάγγελμα ασφάλιση την οποία είχαν. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και βεβαίως αυτή η διάταξη όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο, αλλά διατηρεί το απαράδεκτο ειδικό καθεστώς το οποίο απολαμβάνει το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης με τις συντάξεις αυτές» δήλωσε ο βουλευτής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από