«Οροφή» στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανά θεραπευτική κατηγορία βάζει η υπουργική απόφαση για το φάρμακο που αναμένεται να δημοσιευθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αυτό θα αφορά κατηγορίες ασθενών με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις – ενδεικτικά αναφέρονται οι νεφροπαθείς – με το Ταμείο να ορίζει ένα πλαφόν δαπανών βάσει των αναγκών των ασφαλισμένων του.

Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να θεσπιστούν επιπλέον περιορισμοί στους όρους αποζημίωσης.

Παράλληλα ανάβει το πράσινο φως για τη διοίκηση του ενιαίου Ταμείου ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον έκπτωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες είτε μέσω claw back (επιστροφή χρημάτων στην περίπτωση εκτροχιασμού του κλειστού προϋπολογισμού) είτε μέσω συμφωνιών όγκου –  τιμής.

Σημειώνεται ότι στην ίδια απόφαση συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα προώθησης των γενοσήμων, σύμφωνα με ένα εκ των οποίων η συμμετοχή των ασφαλισμένων μειώνεται στο 50% όταν διαλέγουν γενόσημο – άρα φθηνότερο – φάρμακο.

Στο μεταξύ, από τις  16 Σεπτεμβρίου θα ισχύουν οι νέες τιμές φαρμάκων στα φαρμακεία. Στο νέο δελτίο τιμών, που περιλαμβάνει και καινοτόμα φάρμακα έπειτα από καθυστέρηση 2 1/2 και πλέον ετών, η συντριπτική πλειονότητα των σκευασμάτων δεν έχει υποστεί καμία μεταβολή στην τιμή τους. Υπάρχουν ωστόσο περί τα 600 φάρμακα τα οποία παρουσιάζουν μείωση τιμής έως και 50%.  Στον αντίποδα, εντοπίζονται αυξήσεις σε μικρό αριθμό φαρμάκων (περίπου 250 σκευάσματα) , για τα οποία στελέχη του υπουργείου Υγείας  υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για διορθώσεις λαθών που είχαν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση φαρμάκων από την αγορά.