Σε εμφανώς πιο ήπιους τόνους από τους συνήθεις λεονταρισμούς και τις κάθετες αρνήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κινείται η Μόσχα. Η ρωσική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο μονομερούς επέμβασης. Δεν ξεπερνά ωστόσο το όριο της απλής διαφωνίας.

Η προχθεσινή προειδοποίηση για τις καταστροφικές συνέπειες που σύμφωνα με το Κρεμλίνο θα είχε μια επέμβαση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, συνοδεύτηκε σήμερα από μια διευκρίνιση: η Ρωσία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πόλεμο με κανέναν.

Ουσιαστικά, η Μόσχα άφησε «ξεκρέμαστο» τον Μπασάρ αλ Ασαντ καθιστώντας σαφές ότι θα αρκεστεί σε ρόλο παρατηρητή σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον κινηθεί μονομερώς με τους συμμάχους της κατά του καθεστώτος.

Το τελευταίο χαρτί που παίζει η Μόσχα για να προφυλάξει το καθεστώς Ασαντ είναι η έλλειψη αποδείξεων ως προς τον δράστη της χημικής επίθεσης στο προάστιο της Δαμασκού, από την οποία έχουν χάσει διαπιστωμένα τη ζωή τους 355 άνθρωποι.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Δύση ότι υποκαθιστά στον ρόλο τους τόσο τους επιθεωρητές όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επικαλέστηκε επίσης το Διεθνές Δίκαιο τονίζοντας ότι μια επέμβαση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίασή του. Η Μόσχα ευελπιστεί ότι σε αυτή την περίπτωση, η επίκληση στη νομιμότητα θα λειτουργήσει σαν τείχος προστασίας για τον Μπασάρ αλ Ασαντ.