Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι η αμερικανική τράπεζα επενδύσεωνJP Morgan υποχρεούται να καταβάλλει το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων στο ρώσο δισεκατομμυριούχο Λέοναρντ Μπλαβάτνικ ως αποζημίωση.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η τράπεζα δεν εκπλήρωσε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι του ρώσου επιχειρηματία και καταστρατήγησε όρους της μεταξύ τους συμφωνίας, δεν δέχτηκε ωστόσο τον ισχυρισμό του Μπλαβάτνικ ότι έδειξε «αδιαφορία και αμέλεια» ως προς την τήρηση των υποχρεώσεών της απέναντί του.

Ο ρώσος μεγιστάνας ζητούσε να του καταβληθεί αποζημίωση ύψους 100 εκατ. δολαρίων με αγωγή που είχε καταθέσει κατά τηςJP Morgan το 2009 επειδή είχε επενδύσει σημαντικά κεφάλαιά του στην αμερικανική αγορά ακινήτων, η οποία και κατέρρευσε λίγο μετά την τοποθέτηση των χρημάτων.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Μπλαβάτνικ, η τράπεζα είχε δεσμευτεί να χειριστεί συντηρητικά τα κεφάλαια που της διέθεσε ο πελάτης της, ήδη, από το 2006.

Ο δικαστής Μέλβιν Σβάιτζερ επιδίκασε το ποσό των 42,5 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση με τόκους 5% για κάθε χρόνο από το 2008 μέχρι σήμερα.

Ο Μπλαβάτνικ δήλωσε ικανοποιημένος για την απόφαση και τόνισε ότι: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, που αισθάνονται ότι αδικήθηκαν από την JP Morgan αλλά δεν αντέχουν να τα βάλουν μαζί της, καθώς είναι μία τεράστια τράπεζα. Ας μην φοβούνται, πλέον».