Δύο δασικές πυρκαγιές, με φλόγες που ξεπερνούν τα 30 μέτρα σε ύψος, συνεχίζουν σήμερα να μαίνονται στην κεντρική και στη βόρεια Πορτογαλία, ενώ πάνω από 900 πυροσβέστες επιχειρούν για να τις θέσουν υπό έλεγχο, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που είχε ζητήσει την αποστολή δύο γαλλικών πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ τα οποία άρχισαν να επιχειρούν από την Πέμπτη και για έξι ημέρες, πρόκειται να «ζητήσει από τη Γαλλία να παρατείνει την βοήθειά της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιγκέλ Κρουζ, ανώτατο στέλεχος του εθνικού κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. «Δύο άλλα πορτογαλικά αεροσκάφη πρόκειται επίσης να ενισχύσουν» τις προσπάθειες κατάσβεσης, πρόσθεσε.

Πάντως σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αυτό το κύμα πυρκαγιών αναμένεται να αντιμετωπιστεί ευκολότερα από την Τετάρτη, καθώς αναμένεται να πέσουν οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της χώρας και οι άνεμοι να εξασθενίσουν.

Την περασμένη Τρίτη η Πορτογαλία είχε ζητήσει από τη Γαλλία και την Ισπανία να στείλουν ενισχύσεις, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών συμφωνιών, για την αντιμετώπιση των φονικών πυρκαγιών — οι οποίες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή τριών μελών της πορτογαλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας φέτος. Οι δύο χώρες αυτές έστειλαν συνολικά τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ. Τα δύο ισπανικά αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Το πρωί σήμερα η ισχυρότερη πυρκαγιά συνέχιζε να μαίνεται στην περιοχή Βιζέου, στην κεντρική Πορτογαλία, στην κοινότητα Φεϊταλίνιου. Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν 400 πυροσβέστες, με την υποστήριξη περίπου 100 οχημάτων και τεσσάρων αεροσκαφών, περιλαμβανομένων των δύο γαλλικών Καναντέρ.

Στην Σάου Πέδρου ντε Βέιγκα, στην επαρχία Βίλα Ρεάλ, στο βορρά, περίπου 230 πυροσβέστες συνέχιζαν εξάλλου να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά η οποία προελαύνει σε τρία μέτωπα.

Χθες Κυριακή στην περιοχή Ολιβέιρα ντο Οσπιτάλ, στην κεντρική Πορτογαλία, οι φλόγες ξεπέρασαν τα 30 μέτρα σε ύψος σε ένα πευκοδάσος, όπου μάχονταν με τις φλόγες δεκάδες πυροσβέστες με τη βοήθεια χωρικών, που έσπευσαν να τους συνδράμουν με κουβάδες νερό, κλαδιά και φτυάρια, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην οροσειρά Καραμούλου, στην κεντρική Πορτογαλία, όπου η δασική πυρκαγιά η οποία είχε εκδηλωθεί την περασμένη
Τετάρτη αναζωπυρώθηκε με μεγάλη ένταση την Κυριακή, η φωτιά επιτέλους κηρύχθηκε «υπό έλεγχο». Μια νεαρή πυροσβέστης είχε χάσει τη ζωή της στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της πυρκαγιάς αυτής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από