Ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν είχε καθηλωθεί στη ζώνη διέλευσης επιβατών του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας εξαιτίας της άρνησης της Αβάνας να δεχθεί την μετάβασή του στην Κούβα από τη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Κομερσάντ.

Ο Σνόουντεν, που καταζητείται στις ΗΠΑ για τη διαρροή λεπτομερειών σχετικά με τα προγράμματα της αμερικανικής κυβέρνησης για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σχεδίαζε να πετάξει στην Κούβα από τη Μόσχα μία ημέρα μετά την άφιξή του στο Σερεμέτιεβα από το Χονγκ Κονγκ στις 23 Ιουνίου.

Η εφημερίδα επισήμανε επίσης πως ο Σνόουντεν έμεινε δύο ημέρες στο ρωσικό προξενείο στο Χονγκ Κονγκ, όπου διετύπωσε την πρόθεσή του να μεταβεί σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής μετά την άφιξή του στη Μόσχα.

Ωστόσο, ο Σνόουντεν μολονότι είχε δηλωθεί στην πτήση για την Αβάνα δεν εμφανίσθηκε στον έλεγχο εισιτηρίων, αντίθετα πέρασε έξι εβδομάδες στη ζώνη διέλευσης επιβατών του Σερεμέτιεβα, προτού γίνει δεκτό το αίτημά του για χορήγηση προσωρινού πολιτικού ασύλου από τις ρωσικές αρχές.

Επικαλούμενη πηγές, ανάμεσά τους και των αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η εφημερίδα επισήμανε πως οι κουβανικές αρχές άλλαξαν γνώμη κι ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ρωσικές την τελευταία στιγμή να σταματήσουν τον Σνόουντεν και να μην επιβιβασθεί στο αεροσκάφος.

Οπως υποστήριξε η Κομερσάντ, οι Κουβανοί μετέβαλαν γνώμη έπειτα από τις απειλές των ΗΠΑ για τις «συνέπειες» που θα είχε η υποδοχή του Σνόουντεν στην Αβάνα.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο ίδιος ο Σνόουντεν είχε αποφασίσει να έλθει σε επαφή με τις ρωσικές αρχές για να τις ενημερώσει ότι ήθελε να μεταβεί σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, διαμέσου πρώτα της Μόσχας κι έπειτα της Κούβας.

«Η επιλογή του δρομολογίου του και το αίτημά του για βοήθεια αποτέλεσε μία έκπληξη για εμάς. Εμείς δεν τον προσκαλέσαμε» δήλωσε ρώσος αξιωματούχος στην Κομερσάντ.