Χάσμα ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το ιατρικό σώμα δημιουργούν οι νέες αποκαλύψεις για «πάρτι» υπερσυνταγογράφησης. Ετσι, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης προειδοποιεί για ενδελεχείς ελέγχους και αυστηρές κυρώσεις, ακόμη και φυλάκιση, οι γιατροί ανεβάζουν τους τόνους κάνοντας λόγο για «συλλήβδην στοχοποίηση» και ζητούν να δοθούν «εδώ και τώρα» ονόματα και διευθύνσεις των επιόρκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ορισμένοι γιατροί εκδηλώνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών, με τον ίδιο να αφήνει αιχμές για δεσμούς... κέρδους. Για παράδειγμα, γιατρός εμφανίζεται να συνταγογραφεί σκευάσματα συγκεκριμένης πολυεθνικής σε ποσοστό 93% του συνόλου των φαρμάκων που δίνει στους ασθενείς του. Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι το υπουργείο δεν μπορεί εκ του νόμου «να δώσει ονόματα και διευθύνσεις», αφού κάτι τέτοιο προσκρούει στη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων- πράγμα που ασφαλώς γνωρίζει και ο ΙΣΑ.
Οι αποκαλύψεις του υπουργού Υγείας, ωστόσο, στάθηκαν αιτία για να ξεσπάσει μάχη ανάμεσα στο υπουργείο  και τους γιατρούς, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) να κάνει λόγο για τακτικισμούς με στόχο να κουκουλωθούν τα οικονομικά προβλήματα του ενιαίου Ταμείου. «Η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ωθεί κάποιους στην, εκ του πονηρού, κατασκευή ενόχων, στοχοποιώντας μάλιστα επιλεκτικά μόνο τους γιατρούς», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος επιφυλάσσεται να προσφύγει κατά παντός υπευθύνου και ζητά τη συμβολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ώστε «να διαφυλαχθεί το κύρος του έλληνα ιατρού».
Σημειώνεται ότι μετά την προειδοποίηση του κ. Γεωργιάδη μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter την περασμένη Δευτέρα ότι «κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους», αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για «πάρτι» σπατάλης, ακολούθησε και επεισόδιο με αφορμή τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής και όχι εμπορικής ονομασίας.  
Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αποφασισμένος, λέγοντας ότι θα αφαιρείται το δικαίωμα συνταγογράφησης στους ασφαλισμένους του ενιαίου Ταμείου σε εκείνους τους γιατρούς που επιμένουν να μη συμμορφώνονται με τον νόμο. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, ωστόσο, δημιούργησαν ενιαίο «μέτωπο» καλώντας τα μέλη τους να συνεχίσουν να πράττουν όπως και στο παρελθόν, επιμένοντας ότι η επιλογή φαρμάκου και γενικότερα η αγωγή του ασθενούς είναι αποκλειστική ευθύνη του θεράποντος γιατρού. Υπενθυμίζεται ότι η συνταγογράφηση βάσει δραστικής αντί εμπορικής ονομασίας είναι πάγιο αίτημα των δανειστών της χώρας σε μια προσπάθεια προώθησης της χρήσης γενόσημων - και άρα φθηνότερων - φαρμάκων. Στόχος είναι η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία φέτος δεν πρέπει να υπερβεί τα 2,37 δισ. ευρώ.
Υπό τις πιέσεις αυτές, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί κίνητρα προς τους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση αντιγράφων σκευασμάτων. Μεταξύ αυτών, μελετάται να διαγραφεί το rebate (κλιμακούμενη επιστροφή βάσει τζίρου) στα γενόσημα φάρμακα. Παράλληλα, όμως, δρολογούνται και αντικίνητρα για τους ασφαλισμένους καθώς το υπουργείο προσανατολίζεται στην ασφαλιστική κάλυψη μόνο των γενόσημων φαρμάκων, που πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τη διαφορά εάν επιμένουν να λαμβάνουν πρωτότυπο (άρα ακριβότερο) φάρμακο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από