Ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει στοιχίσει μόνο τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους, δεν έχει διώξει μόνο από τα σπίτια τους ένα εκατομμύριο παιδιά –σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της UNICEF -, αλλά απειλεί να αποσταθεροποιήσει και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα στον Λίβανο, όπου είναι συχνές οι βίαιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του σύρου Προέδρου Ασαντ. Τουλάχιστον 43 άτομα έχασαν έτσι χθες τη ζωή τους και πάνω από 500 τραυματίστηκαν από την ανατίναξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων έξω από τζαμιά στην Τρίπολη, μια πόλη όπου κυριαρχούν οι σουνίτες.

Οι σκηνές που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση θύμιζαν τον εμφύλιο πόλεμο που γινόταν στη χώρα από το 1975 ώς το 1990. Αν και οι μάχες ανάμεσα σε σουνίτες και αλεβίτες είναι συχνές, οι χθεσινές εκρήξεις ήταν οι πρώτες εδώ και πολλά χρόνια που σημειώνονται σε οχυρό των σουνιτών.

Νωρίτερα, ισραηλινά αεροσκάφη είχαν βομβαρδίσει έναν στόχο νοτίως της Βηρυτού, σε αντίποινα για ρουκέτες που είχαν εκτοξευτεί την προηγουμένη εναντίον του Βόρειου Ισραήλ. Εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δήλωσε ότι επλήγη μια βάση της οργάνωσης ανάμεσα στη Βηρυτό και στη Σιδώνα, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τις ρουκέτες. Την ευθύνη έχουν αναλάβει οι Ταξιαρχίες Αμπντάλα Αζάμ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.