«Σημαντικό γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία», χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος Ομπάμα την επίθεση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στα περίχωρα της Δαμασκού, κατά την οποία ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Ο αμερικανός Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η χώρα του μόνη της δεν μπορεί να σταματήσει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και τόνισε ότι, προτού αναλάβει οποιαδήποτε δράση, θα ζητήσει διεθνή στήριξη.

Νωρίτερα αξιωματούχοι από το Πεντάγωνο, το υπουργείο Εξωτερικών και τις υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συναντηθεί για περισσότερες από τρεις ώρες στον Λευκό Οίκο προκειμένου να εξετάσουν τις επιλογές που υπάρχουν: από μεμονωμένη επίθεση με πυραύλους κρουζ έως πιο σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις. Στη συνάντηση αυτή δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί σύμβουλοι του Ομπάμα έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Αλλοι ζητούν να σταλεί στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις με χημικά, ένα σκληρό μήνυμα και άλλοι υποστηρίζουν ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης τη δεδομένη στιγμή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Ανάμεσα στους τελευταίους βρίσκεται και ο ίδιος ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι υπεύθυνες για την τελευταία επίθεση, όπου βρήκαν τον θάνατο εκατοντάδες άμαχοι, είναι κατά πάσα πιθανότητα οι δυνάμεις του Ασαντ. Αυτό πρέπει όμως να αποδειχθεί και η Δαμασκός αρνείται να δώσει σχετική άδεια στη δύναμη του ΟΗΕ που βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή στη συριακή πρωτεύουσα. Σύροι ακτιβιστές προσπαθούν έτσι να συγκεντρώσουν δείγματα από τον ιστό των θυμάτων και να τα στείλουν στην ομάδα των κυανοκράνων που έχει καταλύσει σε ένα ξενοδοχείο μερικά χιλιόμετρα μακριά. Το πρόβλημα είναι ότι οι ίδιες αυτές περιοχές έξω από τη Δαμασκό βομβαρδίζονται διαρκώς από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η χθεσινή «Φιγκαρό», σύροι αντάρτες άρχισαν να προελαύνουν στα μέσα Αυγούστου προς τη Δαμασκό, υποστηριζόμενοι από ισραηλινούς, ιορδανούς και αμερικανούς καταδρομείς. Οι ομάδες αυτές είναι οι πρώτες που εκπαιδεύτηκαν από τη CIA σε στρατόπεδο που βρίσκεται στην Ιορδανία. Η γαλλική εφημερίδα αποδίδει σε αυτό το γεγονός την επίθεση που φέρεται να έκανε το καθεστώς με χημικά όπλα: εκπρόσωπος του Μπασάρ αλ Ασαντ είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι τέτοια όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά μόνο σε περίπτωση «εξωτερικής επίθεσης»…

Το ερώτημα λοιπόν τώρα είναι πώς θα αντιδράσει η Δύση. Ανάμεσα στις στρατιωτικές επιλογές που συζητήθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι η επίθεση σε επιλεγμένους κυβερνητικούς στόχους στη Συρία με πυραύλους Τόμαχοουκ, τους οποίους φέρουν πλοία που βρίσκονται ήδη στη Μεσόγειο. Αρκετά αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη βρίσκονται επίσης σταθμευμένα σε βάσεις της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις.

Ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί στρατιωτική επίδειξη ισχύος από τη Δύση είναι και η Γαλλία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λοράν Φαμπιούς κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να απαντήσουν με στρατιωτική παρέμβαση αν αποδειχθεί ότι ο Ασαντ είναι υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη σφαγή πολιτών από χημικά όπλα την τελευταία 25ετία. Η Βρετανία, αντίθετα, είναι πιο επιφυλακτική. «Η στρατιωτική επέμβαση είναι ιδιαιτέρως ανεπιθύμητη και καθόλου πρακτική», είπε στους «Τάιμς» ο στρατηγός Ντάνατ, πρώην αρχηγός του βρετανικού Στρατού. «Μια επέμβαση δεν θα λύσει το πρόβλημα». Οποιαδήποτε προσπάθεια να εξουδετερωθεί η αεράμυνα της Συρίας θα είναι τιτάνια, δαπανηρή, προειδοποίησε από την πλευρά του ο ναύαρχος Γουέστ, πρώην αρχηγός του Ναυτικού. «Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η απειλή των χερσαίων δυνάμεων». Επίσης, η αντίθεση της Ρωσίας και της Κίνας στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εξίσωση.

Υπεύθυνος ο Ασαντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι υπεύθυνες για την τελευταία επίθεση, όπου βρήκαν τον θάνατο εκατοντάδες άμαχοι, είναι κατά πάσα πιθανότηταοι δυνάμεις του Ασαντ