Σύροι ακτιβιστές δήλωσαν σήμερα, Παρασκευή ότι έχουν στην κατοχή τους δείγματα ιστών από τα σώματα θυμάτων της επίθεσης με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού, τα οποία προσπαθούν να παραδώσουν στους ειδικούς επιθεωρητές του ΟΗΕ που διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο μερικά χιλιόμετρα μακριά.

«Η ομάδα του ΟΗΕ ήλθε σε επικοινωνία μαζί μας και από τη στιγμή εκείνη, εμείς έχουμε στην κατοχή μας δείγματα από μαλλιά, δέρμα και αίμα, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Δαμασκό με έμπιστους ανθρώπους μας», δήλωσε ο ακτιβιστής Αμπού Νιντάλ από την ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Αρμπίν.

Αρκετοί ακτιβιστές στην περιοχή, οι οποίοι επικοινώνησαν με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δήλωσαν ότι έχουν και αυτοί στην κατοχή τους δείγματα για να τα μεταφέρουν στην πρωτεύουσα, αλλά τόνισαν ότι δεν είχαν τρόπο να προσεγγίσουν τους επιθεωρητές στο ξενοδοχείο τους.

Στο μεταξύ, ειδικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν το υλικό των βίντεο που κατέγραψαν τόσο τις σορούς των θυμάτων μετά την επίθεση όσο και τους τραυματίες αλλά και τα υπολείμματα των ρουκετών που βρέθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν, όπως καταγγέλλουν οι αντικαθεστωτικοί με χημικά όπλα.

Δεκάδες ερασιτεχνικές λήψεις εξετάζονται για να ρίξουν φως στις καταγγελίες για χρήση χημικών κατά αμάχων από το καθεστώς Ασαντ.

Προς το παρόν, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η επίθεση έγινε στη διάρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα της περασμένης Τετάρτης και τα περισσότερα θύματα ήταν άνδρες και παιδιά, γεγονός που εξηγείται με δύο τρόπους, αφενός οι ερασιτέχνες εικονολήπτες ήθελαν να προστατεύσουν περισσότερο τις γυναίκες αφετέρου στις ταράτσες των σπιτιών το καλοκαίρι και τις αυλές κοιμούνται μόνο άνδρες και αγόρια στη Συρία.

Η Ρωσία κάλεσε την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ-Ασαντ να συνεργαστεί με τους ειδικούς του ΟΗΕ, επιτρέποντάς τους να ερευνήσουν σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τα στρατεύματα του καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες συμφώνησαν στην ανάγκη για τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής έρευνας, καθώς και για την «ασφαλή» πρόσβαση της ομάδας των ειδικών του ΟΗΕ στον τόπο της επίθεσης.

Εξάλλου η διπλωματία της Κίνας τόνισε σήμερα ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να σπεύσει να προδικάσει τα αποτελέσματα οιασδήποτε έρευνας των ειδικών του ΟΗΕ στη Συρία.

«Η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ βρίσκεται ήδη στη Συρία για να αρχίσει την έρευνά της και η Κίνα ελπίζει και πιστεύει ότι θα μπορέσει να συνεργαστεί με τη συριακή κυβέρνηση για την ομαλή πορεία της έρευνάς της», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε ότι πριν αποφανθεί η έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη, όλες οι πλευρές πρέπει να αποφύγουν να προδικάσουν το αποτέλεσμα», σημείωσε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, την οποία ανάρτησε στον ιστότοπό του.