Παρά την σκληρή εκστρατεία καταστολής των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις για την «Παρασκευή των Μαρτύρων» που δεν θύμισαν όμως σε τίποτα τις πρόσφατες μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις από τις οποίες η χώρα έχασε πάνω από 1.000 ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές είχαν ανακοινώσει για την Παρασκευή, 28 «ειρηνικές πορείες» έπειτα από τη μεσημβρινή προσευχή, όμως μόλις και μετά βίας έγινε κατορθωτό να οργανωθούν κάποιες μικρές πορείες λίγων εκατοντάδων ανθρώπων στο Κάιρο.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην αποδιοργάνωση στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχουν αποδεκατισθεί, ενώ σημαντικοί ηγέτες της -που παρότρυναν τους πιστούς τους για κινητοποιήσεις- έχουν φυλακισθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την κλιμάκωση της καταστολής από τον Στρατό.

Τα λιγοστά ηγετικά στελέχη που δεν βρίσκονται στα κελιά τηρούν επιφυλακτική στάση και τα μεσαία στελέχη λένε πως το κίνημα έχει παραλύσει, καθώς δεν λαμβάνουν πλέον «γραπτές» οδηγίες για την οργάνωση των διαδηλώσεων και τη μεταφορά των συμμετεχόντων με λεωφορεία από τις διάφορες επαρχίες, ενώ παρακολουθούνται και τα τηλέφωνά τους.

Ταυτόχρονα, με εξαίρεση τους σκληροπυρηνικούς και αποφασισμένους οπαδούς του Μόρσι, οι περισσότεροι από τούς υποστηρικτές του φοβούνται πλέον να κατέβουν στους δρόμους, γνωρίζοντας ότι η νέα εξουσία, που καθοδηγείται ντε φάκτο από τους στρατιωτικούς, έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να διατάσσει την Αστυνομία να ανοίγει άμεσα πυρ εναντίον των αντιπάλων διαδηλωτών.

Η αποφυλάκιση πάντως την Πέμπτη, του Χόσνι Μουμπάρακ (που θα παραμείνει υπό περιορισμό) ενέτεινε τους φόβους των πολιτών ότι ο Στρατός επιδιώκει να επαναφέρει στη ζωή το καθεστώς του, δύο χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση που τερμάτισε την διακυβέρνησή του.

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες της πρωτεύουσας από το πρωί της Παρασκευής παρέμειναν αποκλεισμένοι από άρματα μάχης του Στρατού και οδοφράγματα της Αστυνομίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Κάιρο, κάνοντας πορείες ξεκινώντας από τεμένη με κατεύθυνση το κέντρο, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές χτυπούσαν άδειες κατσαρόλες και φώναζαν συνθήματα εναντίον της απαγόρευσης κυκλοφορίας που συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές μόνο στην πόλη Μανσούρα, στο Δέλτα του Νείλου.

Κατά την ίδια πηγή, 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους της κυβέρνησης στην πόλη Τάντα, επίσης στο Δέλτα, όπου η Αστυνομία συνέλαβε 20 υποστηρικτές της Αδελφότητας για παράνομη οπλοκατοχή.

Αναλυτές προβλέπουν την σταδιακή επιστροφή της Αδελφότητας στην παρανομία, στην οποία βρισκόταν άλλωστε στο μεγαλύτερο μέρος της 85χρονης δραστηριότητάς της, φοβούνται δε ότι πλέον τα πιο ριζοσπαστικά και φανατισμένα μέλη της θα στραφούν στην ισλαμιστική τρομοκρατία…