Ο πρώην «σταρ» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Μπο Σιλάι υπερασπίστηκε με σθένος τον εαυτό του κατά την πρώτη ημέρα τής, κεκλεισμένων των θυρών, δίκης του που ξεκίνησε χθες, η οποία μάλιστα για πρώτη φορά καλύφθηκε από αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκανε το ίδιο το δικαστήριο. Ο Μπο αρνήθηκε την πρώτη από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει: ότι την περίοδο 2002-2005 δωροδοκήθηκε με 1 εκατομμύριο γιουάν (135.000 ευρώ) από τον Τανγκ Σιαολίν, επικεφαλής της Dalian International Development. Οπως είπε, η ομολογία του στη διάρκεια των ανακρίσεων ότι έλαβε αυτά τα χρήματα ήταν προϊόν πίεσης.

Η άρνηση ενοχής του Μπο Σιλάι και η έντονη γλώσσα που χρησιμοποίησε ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Ομως ανεξάρτητοι παρατηρητές ανέφεραν ότι ο ίδιος ενδέχεται να έχει κάνει συμφωνία με τις Αρχές για να δείξει ότι η δίκη του είναι δίκαιη με αντάλλαγμα την επιβολή ποινής που έχει προσυμφωνηθεί. Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αυτό το διάστημα προσπαθεί να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις ζητώντας την πλήρη στήριξη του Κόμματος και επιδιώκει να δει τη δίκη του Μπο Σιλάι να τελειώνει σύντομα και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο Μπο «είναι ξεκάθαρο ότι συνεργάζεται στη δίκη αυτή», δήλωσε ο ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) Νίκολας Μπέκλιν. «Το αποτέλεσμα έχει ήδη αποφασιστεί».

Ο Μπο έφτασε στο δικαστήριο στις 8.20 το πρωί. Στην αίθουσα βρίσκονταν 110 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονταν πέντε συγγενείς του κατηγορουμένου και δεκαεννιά εκπρόσωποι του Τύπου. Κανείς ξένος δημοσιογράφος δεν ήταν παρών. Τρεις ώρες αργότερα, το δικαστήριο ανήρτησε την πρώτη φωτογραφία του 64χρονου Μπο εδώ και 17 μήνες. Ηταν φρεσκοξυρισμένος, φορούσε λευκό πουκάμισο, τα μαλλιά του ήταν πάντα βαμμένα μαύρα και δεν φορούσε χειροπέδες.

Η δίκη αποτελεί κρίσιμο τεστ για τον Σι Τζινπίνγκ επειδή η πτώση του Μπο έχει φέρει αντιμέτωπους τους υποστηρικτές των εμπνευσμένων από τον Μάο κοινωνικών προγραμμάτων που εφάρμοσε με την ηγεσία στο Πεκίνο, η οποία θέλει να παρουσιάσει ένα πιο καπιταλιστικό πρόσωπο όσον αφορά την αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας. Οι διαφορές αυτές αποκαλύπτουν την αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί μέσα στο κινεζικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, αλλά και στην ίδια την κινεζική κοινωνία.

Ο Μπο Σιλάι ήταν ανερχόμενος πολιτικός σταρ και η δίκη του σηματοδοτεί ένα από τα μεγαλύτερα –αν όχι το μεγαλύτερο –πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων σχεδόν σαράντα χρόνων. Εχασε όμως τη θέση του όταν το Κόμμα τον κατηγόρησε ότι παρεμπόδισε έρευνα φόνου στον οποίο κατηγορήθηκε πως ενεπλάκη η σύζυγός του Γκου Καϊλάι. Η Γκου καταδικάστηκε το 2011 για τον φόνο του Βρετανού Νιλ Χέιγουντ και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή.

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου και πρώην άρχων των πόλεων Νταλιάν και Τσονγκτσίνγκ κατηγορείται για δωροληψία, μαζί με τη σύζυγό του Γκου Καϊλάι και τον γιο τους Μπο Γκουαγκουά, ύψους 21,79 εκατομμυρίων γιουάν (2,67 εκατομμύρια ευρώ). Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκονται δύο κινέζοι επιχειρηματίες, ο Τανγκ Σιαολίν και ο Σου Μινγκ.