Γιατί χρειάζεται η Ελλάδα ένα νέο «πακέτο»;

Για να εξυπηρετεί τα δάνειά της, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα που θα έχει από τον επόμενο χρόνο στον προϋπολογισμό της (αν όλα πάνε καλά) σημαίνει ότι θα καλύπτει μόνη της τις ανάγκες του προϋπολογισμού της. Αυτό είναι το χρηματοδοτικό κενό, ύψους 10,9 δισ. ευρώ ώς το 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ (4,4 δισ. ευρώ το 2014). Αν δεν καλυφθεί τουλάχιστον το κενό του 2014, το ΔΝΤ έχει απειλήσει ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση.

Υπάρχει όμως και το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό, δηλαδή ένα άνοιγμα στον προϋπολογισμό, που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να κλείσει προσδιορίζοντας αντίστοιχα μέτρα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της. Αυτό είναι 4-5 δισ. ευρώ το 2015-16. Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι θα μπορέσει να το καλύψει με κλείσιμο φορέων του Δημοσίου και χωρίς να βάλει νέους φόρους ή να κόψει μισθούς και συντάξεις. Μένει να πεισθεί και η τρόικα, κάτι όχι εύκολο. Αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα του φθινοπώρου.

Πότε θα αποφασιστούν όλα αυτά;

Οι Γερμανοί πετούν το μπαλάκι στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, δεδομένου ότι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το κατά πόσον η Ελλάδα κάλυψε τις υποχρεώσεις της και πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2013, ώστε να ενεργοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου περί πρόσθετης βοήθειας.

Το ΔΝΤ όμως θα θελήσει από τον Σεπτέμβριο, στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, αφού αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό τουλάχιστον του 2014 οι κανονισμοί του απαγορεύουν να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Θα υπάρξει και νέο Μνημόνιο;

Εξαρτάται. Αν υπάρξει νέο δάνειο, ίσως, αλλά δεδομένου ότι το δάνειο θα είναι μικρό, οι δεσμεύσεις θα είναι ανάλογες. Σε κάθε περίπτωση, το γενικότερο κλίμα δεν ευνοεί αυτή τη στιγμή την υιοθέτηση ενός νέου σκληρού προγράμματος λιτότητας.

Τι θα γίνει με το «κούρεμα»;

Προς το παρόν, όλα λένε ότι δεν θα γίνει τίποτα. Οι Γερμανοί δεν θέλουν ούτε να ακούσουν, ιδίως σε προεκλογική περίοδο, ότι θα χάσουν λεφτά οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Από την άλλη, το ΔΝΤ αναμένεται να πιέσει, δεδομένου ότι το χρέος δεν δείχνει βιώσιμο με τα σημερινά δεδομένα.