Μπορεί να ονομάστηκε «τρίτο πακέτο», αλλά στην πραγματικότητα ελάχιστα θα θυμίζει τα δύο προηγούμενα.

– Πρώτον, θα είναι πολύ μικρότερο. Καμία σύγκριση. Το πρώτο πακέτο ήταν 110 δισ. ευρώ (εισπράξαμε 73 και τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στο δεύτερο) και το δεύτερο ήταν 130 δισ. ευρώ (μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει 137,2 δισ. ευρώ, μαζί με τα υπόλοιπα του πρώτου). Το υπό συζήτηση τρίτο πακέτο είναι της τάξης των 11 δισ. ευρώ, σχεδόν τόσο όσο παίρναμε στο παρελθόν σε μία μόνο δόση. Τόσο είναι το χρηματοδοτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί έως το 2016.

– Δεύτερον, η σύνθεσή του θα είναι διαφορετική. Δεν θα είναι μόνο δάνειο. Μόνο κατά ένα μέρος ίσως καλυφθεί με δάνειο. Μπορεί και καθόλου. Αν οι άλλες εναλλακτικές που εξετάζονται αποδειχθούν αποτελεσματικές, ίσως να μη χρειασθεί καθόλου δάνειο ή μόνο ένα μικρό μέρος.

Ποια είναι λοιπόν η σύνθεση του υπό εξέταση νέου πακέτου;

1 Αυξημένο ποσοστό κοινοτικής συγχρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ. Συζητείται η αύξησή του στο 95%. Ετσι, απελευθερώνονται πόροι από τον εθνικό προϋπολογισμό για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Ωστόσο, επειδή το σύνολο των κοινοτικών πόρων δεν αυξάνεται, αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν τελικά λιγότερα έργα.

2 Μείωση επιτοκίων δανεισμού του πρώτου πακέτου. Το επιτόκιο είναι ήδη πολύ χαμηλό, αλλά συζητείται να μειωθεί περαιτέρω κατά 0,5%. Αυτό θα οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση δαπανών για τόκους της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται η επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων στα 50 χρόνια.

3 Ανανέωση των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών. Μας το είχαν υποσχεθεί στο Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά τελικά οι τράπεζες έκαναν πίσω και δεν το εφάρμοσαν. Αν το κάνουν, θα μετατεθούν για αργότερα πληρωμές 6 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία.

4 Αξιοποίηση αχρησιμοποίητων ποσών της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (υπολογίζονται σε 8-9 δισ. ευρώ). Αυτό δεν είναι βεβαίως νέο ποσό. Απλώς πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για την αλλαγή χρήσης των εν λόγω κεφαλαίων. Ωστόσο, το πόσα κεφάλαια θα μείνουν αχρησιμοποίητα θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες των τραπεζών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από τη νέα εξέταση της Blackrock.

5 Ενα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου –αν υπάρξει –θα εξαρτηθεί από όλα τα παραπάνω.