Ενόχληση και προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση η «κόκκινη κάρτα» της Μόσχας για την ελληνική οικονομία και οι προσωπικές συστάσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τους ρώσους επιχειρηματίες να μην επενδύουν στη χώρα μας.

«Αν είναι δυνατόν να θεωρείται μειονέκτημα το ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις» ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή μεταφέροντας την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολίασε μιλώντας στο «Βήμα 99,5» ότι οι «επενδύσεις δεν ποδηγετούνται»

Από το κυβερνητικό επιτελείο επισήμως κρατούν χαμηλούς τόνους και αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό την αναπάντεχη επίθεση του ρώσου Προέδρου στην προσπάθεια που καταβάλλει τον τελευταίο χρόνο το Κρεμλίνο για επαναπατρισμό των ρωσικών κεφαλαίων –ιδίως του μαύρου χρήματος που διακινείται από ρώσους μεγιστάνες και υπεράκτιες εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.

Είναι προφανές ωστόσο ότι το «χτύπημα» Πούτιν επιβεβαιώνει πως επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες στον άξονα Αθήνας – Μόσχας, τις οποίες πολιτικοί παράγοντες συνδέουν με τις πρόσφατες εξελίξεις στον πόλεμο των αγωγών (την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζερικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη) και την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζερική SOCAR.

Προάγγελο του αρνητικού κλίματος, εξάλλου, θεωρούν οι ίδιες πηγές την αιφνιδιαστική απόσυρση της ρωσικής Gazprom από τον διαγωνισμό για τη μεταβίβαση της ΔΕΠΑ, ενώ εκτιμούν ότι η επίθεση Πούτιν δεν είναι άσχετη με την αναθέρμανση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μέσω και της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο.

ΣΙΝΙΑΛΟ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε σινιάλο προς τους ρώσους επιχειρηματίες να μην επενδύουν στην «προβληματική Ελλάδα» από την Περιφέρεια του Ροστόφ, από την οποία κατάγεται και αναπτύσσει μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης –με τον οποίο ο ρώσος Πρόεδρος συνδέεται φιλικά. Χωρίς να τον κατονομάσει, μάλιστα, υπήρξε αιχμηρός για τις επενδύσεις που πραγματοποιεί ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στη χώρα μας.

«Πρέπει να ερευνήσουμε γιατί επενδυτές –και δικοί μας και ξένοι –επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ», είπε ο ρώσος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιφέρειας στον ρωσικό Νότο.

«Ορισμένοι συνάδελφοι, οι οποίοι είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό, αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα», είπε –φωτογραφίζοντας τον Ιβάν Σαββίδη –και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, αν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, π.χ., από την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: Τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;».

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Από το κυβερνητικό επιτελείο δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της υπερδεκαετούς κυριαρχίας του στη ρωσική πολιτική σκηνή ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτοξεύει ευθείες βολές κατά της Ελλάδας, ενώ μέχρι πρότινος διακήρυττε με κάθε ευκαιρία τον φιλελληνισμό του (με επισκέψεις στον Αγιον Ορος κ.α.).