Την απόφασή του να προαναγγείλει νέα βοήθεια για την Ελλάδα –ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους –υπερασπίζεται σε συνέντευξή του στη «Χάντελσμπλατ» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προσδιορίζει χρονικά τη λήψη της σχετικής απόφασης στα μέσα του 2014 «για ένα πρόγραμμα σαφώς μικρότερο από το σημερινό».

«Δώσαμε την προοπτική πρόσθετης βοήθειας, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα υλοποιήσει τα μέτρα και με την προσδοκία ότι θα πρόκειται για πολύ μικρότερα ποσά από ό,τι μέχρι τώρα, διότι η Ελλάδα θα έχει επιτύχει ήδη ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Υπενθύμισα πολύ καθαρά ότι στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να πάρουμε την απόφαση», λέει ο Σόιμπλε.

Αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά –«δεν μπορώ να πω αριθμούς και μέτρα. Είμαστε στα μισά του σημερινού προγράμματος», λέει. Δεν δέχεται τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί χρηματοδοτικής τρύπας άνω των 10 δισ. «Γνωρίζω μόνο ένα νούμερο του ΔΝΤ, τα 6,5 δισ. για δάνεια στο διάστημα 2015-16», απαντά στη σχετική επισήμανση. Για ένα είναι βέβαιος: «Οποιος και αν είναι υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας την επόμενη χρονιά θα ασχοληθεί με την Ελλάδα».

Πού θα βρεθούν τα νέα δισ. για την Ελλάδα; «Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Αλλά έχουμε τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, που ουδόλως έχει εξαντληθεί», απαντά. Απορρίπτει νέο κούρεμα του χρέους για τους δημόσιους πιστωτές που θα επιβαρύνει τους φορολογουμένους. «Αυτή η συζήτηση είναι άκρως επικίνδυνη. Δεν θα υπάρξει δεύτερο κούρεμα. Never again!», λέει ο Σόιμπλε, παραπέμποντας σε άλλους τρόπους βοήθειας της Ελλάδας: «Υπάρχει μία σειρά δυνατοτήτων. Μειώσαμε, π.χ., ήδη δύο φορές τα επιτόκια για τη δανειακή βοήθεια. Ποια μέτρα θα είναι ενδεδειγμένα το 2014 δεν μπορώ να πω, αλλά δεν θα περιλαμβάνουν κούρεμα. Αυτό σας το λέω ως υπουργός Οικονομικών που αγωνίστηκε περισσότερο από κάθε άλλον για το πρώτο κούρεμα».