Ηταν η εβδομάδα της Ελλάδας στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Ολα έδειχναν ότι η τακτική χαμηλών τόνων που ακολουθεί η Μέρκελ αποδίδει. Κανένα από τα θέματα που άγγιξε μέχρι τώρα η αντιπολίτευση δεν μπορούσε να διαρρήξει τη στρατηγική της ελάχιστης κινητοποίησης που ακολουθεί το επιτελείο της Καγκελαρίου. Και θα πετύχαινε πλήρως αν δεν ήταν η ελληνική κρίση, η οποία έχει συνδεθεί μοιραία με εκλογικές δοκιμασίες της Μέρκελ. Οταν ξέσπασε η κρίση πριν από τρία χρόνια, ήταν οι περιφερειακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τότε η Μέρκελ χάιδευε τα αυτιά των γερμανών ψηφοφόρων απειλώντας την Ελλάδα με εξοβελισμό από το ευρώ. Δεν πρέπει να αποκλειστεί η έξοδος από το ευρώ εκείνων που απειλούν τη σταθερότητα της ευρωζώνης, έλεγε λίγες εβδομάδες πριν από το πρώτο Μνημόνιο τον Μάιο του 2010.

Στο μεταξύ η Ελλάδα και η ευρωζώνη πέρασαν από 40 κύματα, η Μέρκελ έκανε τη μεγάλη στροφή για τη διατήρηση της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, αλλά οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις του δεύτερου Μνημονίου καθιστούν επιβεβλημένο ένα τρίτο πρόγραμμα. Η πρόνοια για βοήθεια από τους εταίρους και μετά την εκπνοή του δεύτερου Μνημονίου περιλαμβανόταν ήδη στη συμφωνία, ο Σόιμπλε δεν το είχε κρύψει και η Μέρκελ έχει δίκιο όταν λέει ότι οι γερμανοί βουλευτές το γνώριζαν όταν ψήφιζαν το ελληνικό Μνημόνιο το 2012. Αλλά γιατί να θέλει προεκλογικά να ασχολείται με τα δισ. που θα χρειαστεί και πάλι η Ελλάδα; Αυτό ήταν το αδύνατο σημείο της Μέρκελ και η αντιπολίτευση το έκανε σημαία. Για εκλογική απάτη το 2010 που επαναλαμβάνεται τώρα κατηγόρησε τη Μέρκελ ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Το μεγάλο ψέμα» της Μέρκελ, είναι το σύνθημα που έριξε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρτ Σρέντερ, ο οποίος μπήκε δυναμικά στον προεκλογικό αγώνα του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου Πέερ Στάινμπρουκ.

Ετσι έμαθαν και οι Ελληνες μαζί με τους Γερμανούς το Αρενσμπουργκ της Βόρειας Γερμανίας. Διότι στην άσημη μέχρι τώρα πόλη κοντά στο Αμβούργο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε την περασμένη Τρίτη, για πρώτη φορά καθαρά, ότι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Γιατί το έκανε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Ενας λόγος είναι ότι ο Σόιμπλε είναι πολύ… προτεστάντης για να αντέξει τη ρετσινιά του ψεύτη. «Δεν θέλω μετά τις εκλογές, εντελώς ανεξάρτητα από την έκβασή τους και από το τι θα κάνω εγώ προσωπικά, να μου επιρρίπτουν ότι δεν είπα την αλήθεια πριν από τις εκλογές», λέει ο Σόιμπλε στη χθεσινή «Χάντελσμπλατ».

ΕΠΙΜΕΝΕΙ. Ο δεύτερος λόγος της δημόσιας παραδοχής Σόιμπλε αφορά την πολιτική επιλογή να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και την ανάγκη προετοιμασίας του επόμενου βήματος για το τρίτο πρόγραμμα. «Χαίρομαι που η κοινή γνώμη εισέπραξε με μεγάλη ακρίβεια αυτό που επαναλαμβάνω από το 2012: ότι στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να ασχοληθούμε με τα νέα μέτρα για την Ελλάδα. Και αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις γερμανικές εκλογές, αλλά με το γεγονός ότι το ισχύον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014», συμπληρώνει ο Σόιμπλε. Βέβαια, την ευθύνη για το ότι η γερμανική κοινή γνώμη δεν το είχε συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα φέρουν πρωτίστως ο Σόιμπλε και η Μέρκελ, γιατί άφησαν τους Γερμανούς να πιστεύουν ότι τελείωσαν με την Ελλάδα και αφού η κυβέρνηση του Βερολίνου αποκλείει το δεύτερο κούρεμα που θα πλήρωναν οι φορολογούμενοι, δεν χρειάζεται να τους απασχολούν οι Ελληνες. Αυτή την επιλογή πληρώνουν τώρα.