Οι ελλείψεις στις βασικές υποδομές της τουριστικής Ελλάδας αναδεικνύονται περισσότερο εφέτος, καθώς διανύουμε τη «χρυσή χρονιά» για τον ελληνικό τουρισμό με το διαφαινόμενο πλέον ρεκόρ των αφίξεων επισκεπτών. Το μπλακάουτ στη Σαντορίνη, που έκανε τους υπομονετικούς τουρίστες να σχολιάζουν ότι «μπορούν να πίνουν ασύρτικο υπό των φως των κεριών» και τους λιγότερο υπομονετικούς να αποχωρούν απογοητευμένοι από το νησί-σημαία του ελληνικού τουρισμού, ανέδειξε το πόσο ανέτοιμες είναι πολλές περιοχές να δέχονται τα κύματα των επισκεπτών. Οι υποδομές σε βασικούς τομείς πάσχουν. Η οριακή κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια κάθε καλοκαίρι αλλά και η υποστελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών αποτελούν βασικά κομμάτια του προβλήματος, μαζί με τις κακές ακτοπλοϊκές συνδέσεις και την κακή κατάσταση στα οδικά δίκτυα των περισσότερων νησιών.

Ετσι, περίθαλψη β’ κατηγορίας παρέχεται στους κατοίκους των νησιών και της Περιφέρειας εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς, εξειδικευμένο προσωπικό και νοσηλευτές. Μοιραία, το λιγοστό προσωπικό αναμένει με ανακούφιση τη λήξη της τουριστικής περιόδου, παραδέχεται ωστόσο ότι ο χειμώνας κρύβει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους και δυσκολίες.

«Οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας είναι πλέον επικίνδυνες για τους ασθενείς», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας της Μυκόνου Χρήστος Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι η στελέχωση της υγειονομικής μονάδας του νησιού βασίστηκε στην απογραφή του ’90, όταν οι μόνιμοι κάτοικοι ήταν 6.000. «Το γεγονός ότι τους θερινούς μήνες επισκέπτονται το νησί 1,5 εκατομμύριο τουρίστες δεν συνυπολογίστηκε ποτέ», λέει με απογοήτευση, «ούτε και ελήφθησαν υπόψη οι μεταγενέστερες ανάγκες». Αλλωστε, όπως σημειώνει, κάθε χρόνος είναι χειρότερος από τον προηγούμενο. Τον Αύγουστο του 2012 υπηρετούσαν στο Κέντρο Υγείας 8 γιατροί του ΕΣΥ και 6 αγροτικοί. Εφέτος υπηρετούν μόλις 5 γιατροί του ΕΣΥ και 3 αγροτικοί. Η επιστολή που απέστειλε ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας στις 26 Ιουνίου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και στη διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου, όπου υπάγεται, προειδοποιούσε πως οι αγροτικοί γιατροί έχουν υποβάλει την παραίτησή τους, καθώς έχουν εξαντληθεί τα ανθρώπινα όρια αντοχής τους. Δεν έλαβε όμως καμία απάντηση, όπως και όταν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μη ασφαλή προγράμματα λειτουργίας.

Χωρίς παιδίατρο παραμένει εδώ και δυόμισι χρόνια η Πάρος, με αποτέλεσμα οι 2.500 μόνιμοι ανήλικοι κάτοικοι να εξετάζονται από γενικό γιατρό. Ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Γιάννης Καρασάντες ωστόσο εντοπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα στην έλλειψη νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες όλο το 24ωρο.

Και ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του νησιού τριπλασιάζεται, υποστελεχωμένο παραμένει και το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα κατά τις βραδινές ώρες τα ασθενοφόρα να… τραβούν χειρόφρενο. Το κενό καλύπτει όπως όπως η διασωστική ομάδα του δήμου, αφού με συντηρητικές εκτιμήσεις «το ΕΚΑΒ πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον τέσσερα άτομα».

Στην Πάτμο, πάλι, δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για μία απλή αιματολογική εξέταση, με αποτέλεσμα να «σκουριάζει» και ο εξοπλισμός, ενώ η μοναδική γιατρός του Κέντρου Υγείας στον Αϊ-Στράτη εφημερεύει κάθε μέρα.

Στο κόκκινο όμως λειτουργούν και τα… τουριστικά νοσοκομεία. Στον 1ο όροφο του Βενιζελείου, στο Ηράκλειο Κρήτης, λειτουργούν δύο παθολογικές κλινικές, η πνευμονολογική, η αιματολογική, η ογκολογική και το γαστρεντερολογικό, τις ανάγκες όμως των 200 ασθενών τις εξυπηρετεί μόνο ένας τραυματιοφορέας. Ετσι, αποτελεί πλέον καθημερινή εικόνα οι ίδιοι οι γιατροί να μεταφέρουν τους ασθενείς στα φορεία, όταν μόνον στην τελευταία εφημερία αναζήτησαν ιατρική φροντίδα 950 άνθρωποι! Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Χοντροζουμάκης, ενόσω η αύξηση στη ζήτηση των ιατρικών υπηρεσιών αγγίζει το 45%, από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και το τέλος του χρόνου θα έχουν αποχωρήσει 500 νοσηλευτές, διοικητικοί και ιατρικό προσωπικό, με τις προσλήψεις να παραμένουν στον… πάγο.

Με δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό λειτουργούν επίσης το Νοσοκομείο Πολυγύρου και τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής, ο πληθυσμός της οποίας πενταπλασιάζεται το καλοκαίρι με την έλευση τουριστών και παραθεριστών. Οπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Χαλκιδικής Αρης Τσαχουρίδης, οι μονάδες των Μουδανιών και της Κασσάνδρας έχουν μόνο δύο γιατρούς το 24ωρο, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν έως και 200 περιστατικά την ημέρα ο καθένας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Πολυγύρου τρεις ειδικευόμενοι κάνουν από επτά εφημερίες, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες εφημερεύει μόνος του ένας ειδικός, ο οποίος πρέπει να καλύπτει ταυτόχρονα και τα επείγοντα περιστατικά. Στη δε χειρουργική κλινική υπάρχουν μόνο δύο εφημερεύοντες γιατροί, πράγμα που σημαίνει πως όταν γίνεται χειρουργείο δεν υπάρχει γιατρός για τα επείγοντα. Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ: ολόκληρη η Χαλκιδική διαθέτει μόλις ένα ασθενοφόρο για ένα εκατομμύριο ανθρώπους.