Μία περιήγηση στο Μουσείο της Μπαρτσελόνα κοστίζει το διπλάσιο από την επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου και πέντε φορές περισσότερο από το εισιτήριο που πληρώνει ένας επισκέπτης στο Μουσείο της Ακρόπολης!

Για τους τουρίστες που ταξιδεύουν στη Βαρκελώνη θεωρείται σχεδόν υποχρέωσή τους να επισκεφθούν, εκτός από τη Φαμίλια Σαγράδα, το Πάρκο Γκουέλ και τον πύργο Τόρε Αγκμπάρ, και το Καμπ Νου και να περιηγηθούν στο περίφημο Μουσείο της Μπαρτσελόνα, που θεωρείται ένα από τα σύμβολα της καταλανικής πρωτεύουσας.

Το Μουσείο της Μπάρτσα επισκέπτονται ετησίως 1,3 εκατ. άνθρωποι, όταν το Γκουγκενχάιμ του Μπιλμπάο προσέλκυσε πέρυσι 956.417 επισκέπτες και το Τίσεν-Μπορνεμίσα της Μαδρίτης 801.890 επισκέπτες.

Εγκαινιάστηκε το 1984 από τον τότε πρόεδρο του συλλόγου Χοσέ Λουίς Νούνιεθ (από το 2010 το μουσείο φέρει το όνομά του) και εκτός από την αίγλη που προσδίδει στην ομάδα αποτελεί και σημαντική πηγή εσόδων. Ο ενθουσιασμός που νιώθουν οι θαυμαστές της Μπαρτσελόνα μετατρέπεται σε δυσάρεστη έκπληξη, ίσως και αγανάκτηση, όταν φτάνουν στο γκισέ για να πληρώσουν το εισιτήριο. Η τιμή του είναι 23 ευρώ και σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται τα ακουστικά ξενάγησης, για τα οποία πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 5 ευρώ. Την ίδια στιγμή το εισιτήριο για το Λούβρο κοστίζει 12 ευρώ και για το Μουσείο της Ακρόπολης μόλις 5 ευρώ. Ισως βέβαια οι ιθύνοντας του καταλανικού συλλόγου να υποστηρίξουν ότι τα τρόπαια της Μπαρτσελόνα και τα αναμνηστικά του Λιονέλ Μέσι έχουν μεγαλύτερη αξία από την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης και τις Καρυάτιδες.

Μετά την πρώτη κρυάδα οι επισκέπτες ενθουσιάζονται ξανά και δεν περιορίζονται μόνο στην ξενάγηση αλλά αγοράζουν φανέλες των Μπλαουγκράνα και οτιδήποτε φέρει το λογότυπο του συλλόγου. Επίσης για κάθε φωτογραφία δίπλα στα αστέρια της ομάδας, που είναι φυσικά εικονική πραγματικότητα, ο επισκέπτης πληρώνει 15 ευρώ!

Το Μουσείο της Μπάρτσα είναι πιο ακριβό από τα αντίστοιχα των άλλων σπουδαίων ευρωπαϊκών ομάδων. Μία περιήγηση στο Σαν Σίρο και στο Μουσείο της Μίλαν κοστίζει για τους ενηλίκους 13 ευρώ, ενώ ένα αντίστοιχο τουρ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στοιχίζει 21,5 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Λούβρο και στο Μουσείο της Ακρόπολης η είσοδος είναι ελεύθερη για όσους είναι κάτω των 18 ετών, ενώ στο Καμπ Νου δεν πληρώνουν μόνο τα παιδιά κάτω των 5 ετών!

«Το καλύτερο μέρος για να γνωρίσεις την ιστορία και τις αξίες της Μπαρτσελόνα είναι το Μουσείο», αναφέρει η νέα καμπάνια του καταλανικού συλλόγου. Και τις ακριβές τιμές…