«Ηταν το πιο τρομακτικό σόου που έχω κάνει», δήλωσε ο ιρλανδός ρόκερ για την εμφάνισή του στο «Νίκος Γκούμας»

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1981 η Ελλάδα βρισκόταν σε προεκλογικό πυρετό και έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια είχαν μαζευτεί περισσότερα από 25.000 άτομα. Δεν ήταν συγκέντρωση πολιτική αλλά η συναυλία του Ρόρι Γκάλαχερ, η οποία εξελίχθηκε σε… πολεμική σύρραξη μεταξύ της Αστυνομίας και των φαν του ιρλανδού τραγουδοποιού.

«Ποτέ δεν έχω κάνει συναυλία με τέτοια επιτυχία», θα πει ο Ρόρι Γκάλαχερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Πετρίδη. Ισως αυτό να μην απέχει πολύ από την αλήθεια, αφού τον μακρυμάλλη κιθαρίστα από το Μπαλισάνον της Ιρλανδίας που εκστασίαζε τα πλήθη με τα απίστευτα σόλο της Στρατοκάστερ κιθάρας του τον περίμεναν χιλιάδες θαυμαστές του στην Ελλάδα για να τον ακούσουν.

Αλλο τόσο κοντά στην αλήθεια όμως βρίσκεται και η περιγραφή που έκανε σε μια άλλη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Λίαμ Φέι. Και αυτά που είπε ο ιρλανδός καλλιτέχνης δίνουν με τον καλύτερο τρόπο το τι συνέβη πραγματικά εκείνο το βράδυ στο γήπεδο της ΑΕΚ. «Εβλεπα καπνούς στην πίσω πλευρά του σταδίου καθώς καίγονταν εστιατόρια και μαγαζιά στους δρόμους. Νόμιζα ότι οι Αρχές είτε δεν άφηναν τον κόσμο να μπει μέσα είτε ήδη είχαν μπει πάρα πολλοί. Οπως και να ‘χει, η Αστυνομία κατέφτασε και άρχισε να ρίχνει δακρυγόνα. Ηταν το πιο τρομακτικό σόου που έχω κάνει. Δεν μπορούσα να δω μπροστά μου».

Στις 9 το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου 1981 ο Ρόρι Γκάλαχερ ανεβαίνει στη σκηνή του γηπέδου «Νίκος Γκούμας», με τον Τζέρι ΜακΑβόι στο μπάσο και τον Μπρένταν Ο’Νιλ στα ντραμς, και το κατάμεστο γήπεδο παραληρεί. Το τραγούδι που επέλεξε για την έναρξη εκείνης της συναυλίας ήταν το «Shinkicker» από το άλμπουμ του «Photo-Finish». Ευχαρίστησε τους θαυμαστές του για την υποδοχή προσπαθώντας να μιλήσει ελληνικά: «Εντάξει λέγκε»!

Στις εξέδρες και στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου οι φαν του Γκάλαχερ τον αποθέωναν σε κάθε τραγούδι. Κάποιοι τόλμησαν να σκαρφαλώσουν στη σκηνή ενώ έπαιζε η μπάντα. Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε μέσα στο γήπεδο, αλλά και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες όσων δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν το «μαγικό» χαρτάκι για να μπουν στο γήπεδο πυροδότησαν την κατάσταση η οποία γρήγορα ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

«Αμόκ καταστροφής στη συναυλία του Ρόρι Γκάλαχερ» ή «Οι ροκάδες διασκεδάζουν και επιτίθενται», είναι μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων που περιέγραφαν τη συναυλία την επόμενη ημέρα.

Σε αυτή την κατάσταση πανικού που επικρατούσε η μπάντα του Ρόρι Γκάλαχερ έφθασε με δυσκολία στα παρασκήνια. «Δεν ξέραμε ποιος θα μας προστατεύσει και ποιος θα μας επιτεθεί. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι τύποι με αστυνομική στολή που έδειχναν πολύ απειλητικοί. Ολα έμοιαζαν με έναν εφιάλτη, όλοι μας τρέμαμε και… δακρύζαμε ασταμάτητα», περιγράφει σε συνέντευξή του ο Γκάλαχερ. Η μπάντα μπήκε σε ένα αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς το ξενοδοχείο όπου διέμενε. Στον δρόμο όμως έμειναν από βενζίνη και βρέθηκαν στη δίνη των επεισοδίων, αναγκασμένοι να γυρίσουν με τα πόδια.

Το γεγονότα που σημάδεψαν την εμφάνιση του Ρόρι Γκάλαχερ στην Αθήνα οδήγησαν τους υπευθύνους στη σκέψη να ακυρώσουν την προγραμματισμένη συναυλία του στη Θεσσαλονίκη. Τελικά η συναυλία στο Παλέ ντε Σπορ έγινε, και μάλιστα σε πολύ πιο ήρεμη ατμόσφαιρα από εκείνη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο απολογισμός του Γκάλαχερ για εκείνη τη βραδιά στο «Νίκος Γκούμας» δίνει με τον πιο ακριβή τρόπο τι συνέβη τότε στο γήπεδο της ΑΕΚ: «Το κοινό ήταν υπέροχο, όμως δεν είχαν δει τόσο μεγάλα σόου και η Αστυνομία ήταν νευρική. Οπως είναι λογικό, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο άσχημα όταν υπάρχουν άτομα που είναι προετοιμασμένα για φασαρίες. Η παράσταση αυτή καθαυτή ήταν σπουδαία, αλλά ήταν πολύ τρομακτική. Δεν ήθελα να πεθάνω σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να ξέρω καν τον λόγο…».