Και μπορεί η Αμφίπολη – έστω και χωρίς αρχαιολογική τεκμηρίωση – να ελπίζει ότι θα αποκτήσει ένα μείζονος σημασίας μνημείο και να βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, δεν είναι όμως η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που διεκδικεί τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τα πρωτεία από ελληνικής πλευράς διεκδικεί η Βεργίνα. Υπάρχει μάλιστα θεωρία που υποστηρίζει πως στον διασημότερο από τους βασιλικούς τάφους που ανέσκαψε ο Μανώλης Ανδρόνικος στη Βεργίνα δεν ήταν θαμμένος ο Φίλιππος Β΄, αλλά ο ίδιος ο Αλέξανδρος, του οποίου η σορός, σύμφωνα πάντα με την ίδια άποψη, ταξίδεψε υπό απόλυτη μυστικότητα από την Αίγυπτο, όπου ετάφη, στη γενέτειρά του, τη Μακεδονία.

Και η Θάσος όμως έχει τον δικό της τάφο του Αλεξάνδρου. Υστερα από έρευνες που χρειάστηκαν εκσκαφές και εντοπισμό στοών μέσα στον λόφο της περιοχής Αρος και σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μιας ανθρώπινης κατασκευής, θεωρείται ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για μία ακόμη θέση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να πυροδοτεί τη φαντασία – επιστημονική ή απλώς μεγάλη – και θα γεννά ολοένα και νέους κυνηγούς του τάφου του. Ωστόσο, με χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει για το επίμαχο εύρημα της Αμφίπολης: «Το εύρημά της είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη».