Φρένο και σε ένα μπαράζ τροπολογιών από την αντιπολίτευση στη Βουλή για το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση –και προς την κατεύθυνση αυτή απέρριψε δύο βουλευτικές τροπολογίες για παράταση της απαγόρευσης, οι οποίες είχαν κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Καράογλου απέρριψε τις τροπολογίες ως άσχετες με το νομοσχέδιό του, μεταφέροντας στη Βουλή και το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου περί μετάθεσης του χρονικού ορίζοντα για τις επίμαχες αλλαγές.

«Το θέμα δεν έχει κλείσει, το επεξεργάζεται η κυβέρνηση σοβαρά και υπεύθυνα και θα δώσει την πρέπουσα απάντηση και να μη βιάζεται κανένας», ανέφερε. Πάντως, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είχε καταθέσει μαζί με τον Χρήστο Αηδόνη τη μία από τις δύο τροπολογίες (η άλλη από τους Νίκο Σταυρογιάννη και Γιάννη Κουράκο), προειδοποίησε ότι «αν δεν υπάρξει σύντομα λύση η τροπολογία θα επανακατατεθεί την προσεχή Παρασκευή», επισημαίνοντας ότι «οι συνθήκες ύφεσης επιβάλλουν στο πολιτικό σύστημα να παρατείνουμε τουλάχιστον για έναν ακόμα χρόνο το πάγωμα των πλειστηριασμών».

ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΥΡΑ. Στη χθεσινή συνεδρίαση η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά ομαδόν κατά της κυβέρνησης, ενώ ήταν εμφανές και το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στην πλευρά του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Λέτε ότι το παίρνει τώρα επάνω του το θέμα ο Πρωθυπουργός. Πότε σκοπεύει να δώσει λύση;» διερωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «έχει δημιουργηθεί αγωνία που επιτάθηκε όταν παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας». «Πρόκειται για κυβερνητική πολιτική και όχι για μια μεμονωμένη άποψη. Η παράταση της αγωνίας δεν είναι ένα δημαγωγικό επιχείρημα αλλά μια πραγματική κατάσταση», τόνισε.

ΓΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ. Σεβασμό στον κόσμο που πληρώνει τα δάνεια που ελήφθησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε εκ μέρους του κόμματος ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε κατά του υπουργού Οικονομικών για τις δηλώσεις του περί κατάρρευσης των τραπεζών εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις ούτε από τον υπουργό Οικονομικών ούτε από κανέναν», ανέφερε και διαμήνυσε ότι έχει δημιουργηθεί «μέτωπο κοινωνικής ευαισθησίας εντός της Βουλής».

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, που πρωτοστατεί κατά του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, είπε ότι οι θέσεις όλων είναι γνωστές, αλλά τάχθηκε κατά των τροπολογιών. «Υπάρχουν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και το θέμα πρέπει να αποφασιστεί από αυτήν και όχι με τροπολογίες», ήταν το χθεσινό μήνυμά της.

Είχε προηγηθεί η σφοδρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Δημήτρη Στρατούλη να δηλώνει πως «το γεγονός ότι ανέλαβε προσωπικά το θέμα ο Πρωθυπουργός δεν μας καθησυχάζει καθόλου. Αντίθετα, μας ανησυχεί γιατί οποτεδήποτε ανέλαβε προσωπικά ένα ζήτημα, δυστυχώς το διευθέτησε με βάση τις επιταγές τη τρόικας».