Κοινή κατεύθυνση για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία θα αναζητήσουν στη σημερινή κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ο Αντώνης Σαμαράς με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, επιδιώκοντας παράλληλα να φύγει το καυτό ζήτημα από την κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας και να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές προεξοφλούσαν χθες ότι οι τελικές αποφάσεις θα μετατεθούν για τον Οκτώβριο, εφόσον δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους ελεγκτές της τρόικας.

Το μήνυμα είναι ότι αν και η άρση των πλειστηριασμών δεν περιλαμβάνεται στις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, το θέμα θα τεθεί επιτακτικά από τους δανειστές –όπως άλλωστε είχε συμβεί και το φθινόπωρο του 2012 –και θα αποτελέσει αντικείμενο της νέας διαπραγμάτευσης. Κυρίως επειδή οι δανειστές συνδέουν άμεσα το θέμα με τη διασφάλιση της στεγαστικής πίστης και τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Οι ίδιες πηγές ωστόσο δεν απέκλειαν να καθοριστεί η πορεία πλεύσης της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα κατά τη σημερινή συνάντηση κορυφής των δύο κυβερνητικών εταίρων. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη συμφωνούν ότι το θέμα των πλειστηριασμών πρέπει να φύγει από το προσκήνιο και να έρθει στον κατάλληλο χρόνο προς διευθέτηση, ώστε να απορροφηθούν και οι κραδασμοί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλειδί για μια κεντρική συμφωνία βρίσκεται στη διατήρηση του ορίου προστασίας των 200.000 ευρώ (ύψος δανείου ή αντικειμενική αξία ακινήτου) που προβλέπεται με το ισχύον καθεστώς. Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν χθες ότι ο κ. Βενιζέλος θα επιμείνει στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Σαμαρά για παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών έως τις 31/12/2014, με διατήρηση του συγκεκριμένου ορίου, προβάλλοντας τη θέση αυτή περίπου ως κόκκινη γραμμή για το ΠΑΣΟΚ.

Από το κυβερνητικό επιτελείο, την ίδια ώρα, τόνιζαν ότι από μια νέα ρύθμιση «δεν θα υπάρξει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία», δείχνοντας επίσης το όριο των 200.000 ευρώ. Σημείωναν ωστόσο ότι οι 200.000 ευρώ αποτελούν σήμερα βάση εκκίνησης, καθώς στην πραγματικότητα τα όρια αυξάνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη (κατά 50.000 για έγγαμους και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί), ενώ προβλέπεται και προσαύξηση κατά 50% του ορίου, με αποτέλεσμα το δίχτυ προστασίας από τους πλειστηριασμούς να καλύπτει πολύ ακριβότερα ακίνητα.

ΝΕΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει στη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα την παράταση κατά έναν χρόνο του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας, αλλά αμφιβάλλουν εάν το αίτημα γίνει αυτή τη φορά αποδεκτό.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτων, με φόντο και το ζήτημα των πλειστηριασμών, εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη που είχαν οι υπουργοί Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, η οποία είχε ως βασικό αντικείμενο την κυβερνητική προετοιμασία για τη ΔΕΘ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη επισημάνθηκαν τα παράθυρα αύξησης του ορίου των 200.000 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε ότι σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα αφορά σε πρώτη φάση λιγότερα από 10.000 ακίνητα που ανήκουν σε κακοπληρωτές επιχειρηματίες και εμπόρους, οι οποίοι έχουν πάρει στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο έχοντας υποθηκεύσει το ακίνητό τους.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του συνέχισε και χθες να εξαπολύει βολές κατά των κυβερνητικών στελεχών που ανακίνησαν το θέμα, ενώ αμφισβητεί το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου ότι πρέπει να υπάρξει άρση των πλειστηριασμών επειδή από τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των τραπεζών.

Ο τομεάρχης Επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Καρύδης ανέφερε χθες ότι το μεγαλύτερο ποσοστό προβληματικών δανείων υπερβαίνει το όριο των 200.000 ευρώ και συνεπώς δεν υπάρχει άλλοθι για αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας.