Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο της εισβολής στα γραφεία της «Γκάρντιαν» και της καταστροφής των σκληρών δίσκων των υπολογιστών της εφημερίδας, μετά τη νέα αποκάλυψη ότι στην υπόθεση εμπλέκονται προσωπικά δύο από τους πλέον στενούς συμβούλους του βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ο ένας είναι ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τζέρεμι Χέιγουντ. Το δεύτερο πρόσωπο είναι η Κιμ Ντέιροτς, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του βρετανού Πρωθυπουργού. Η αποκάλυψη έπεσε σαν βόμβα, ωστόσο έμεινε ασχολίαστη από τον Ντέιβιντ Κάμερον που συνεχίζει τις διακοπές του στην Κορνουάλη. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν από την πλευρά τους ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι ενήργησαν στο πλαίσιο του νόμου, δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των πληροφοριών που έδωσε ο Εντουαρντ Σνόουντεν (φωτογραφία κάτω) στην «Γκάρντιαν» συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Βρετανίας.

Η καταστροφή των σκληρών δίσκων των υπολογιστών της βρετανικής εφημερίδας με σκοπό την εξαφάνιση στοιχείων για τα προγράμματα παρακολούθησης της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας προκάλεσε πάντως ακόμη και την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Λευκός Οίκος δεν καταδίκασε ευθέως το γεγονός. Οταν όμως εκπρόσωπός του ρωτήθηκε εάν οι αμερικανικές Aρχές θα προχωρούσαν σε αντίστοιχη ενέργεια εναντίον αμερικανικού μέσου ενημέρωσης, η απάντηση ήταν αρνητική. «Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο Τζος Ερνεστ.

Σαφώς πιο έντονη ήταν η αντίδραση του Βερολίνου. Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η βρετανική κυβέρνηση ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου στη Γηραιά Αλβιώνα.