Οταν άκουσε ότι ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια κάθειρξη, ο δικηγόρος του έσκυψε το κεφάλι και ξέσπασε σε κλάματα. Ο Μάνινγκ έσπευσε να τον παρηγορήσει: «Μην ανησυχείς. Είναι όλα εντάξει. Ξέρω πως έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες. Ολα θα πάνε καλά».

700.000 ΕΓΓΡΑΦΑ. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η δικαστική περιπέτεια του 25χρονου στρατιώτη που επιστρέφει στη φυλακή έπειτα από τρία χρόνια εγκλεισμού επειδή υπέπεσε σε 19 αδικήματα παραδίδοντας στο Wikileaks περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου. Κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς εννοούσε ο Μάνινγκ όταν είπε στον δικηγόρο του ότι «όλα θα πάνε καλά». Ο στρατιώτης που βρέθηκε ένοχος για 19 από τις 21 κατηγορίες, αλλά απαλλάχθηκε από τη βαρύτερη, αυτή της συνεργασίας με τον εχθρό, θα μπορούσε να τιμωρηθεί με 90 χρόνια κάθειρξη. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε 60. Ο δικηγόρος του επέμενε ότι η ποινή δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει τα 25 χρόνια δεδομένου ότι πολλά από τα απόρρητα έγγραφα που παρέδωσε στο Wikileaks έχουν αποχαρακτηριστεί στο μεταξύ. Η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ κατέληξε στα 35 και σύμφωνα με τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, η ποινή συνιστά «σημαντική στρατηγική νίκη». Σε μήνυμά τους στο twitter οι υπεύθυνοι του ιστότοπου που έφερε στο φως της δημοσιότητας πρώτα τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου και στη συνέχεια χιλιάδες τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρουν ότι ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ θα είναι τελικά ελεύθερος σε λιγότερα από εννέα χρόνια. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια, οι τόνοι ήταν ελαφρώς διαφορετικοί. Το Wikileaks τόνιζε ότι η δίκη και η καταδίκη του Μάνινγκ αποτελούν «προσβολή των βασικών εννοιών της δυτικής Δικαιοσύνης».

Το κλειδί της πρόωρης αποφυλάκισης βρίσκεται στην «καλή διαγωγή» του Μάνινγκ στη φυλακή. Η διαγωγή του αυτά τα τρία που κρατήθηκε ακόμη και στην απομόνωση μέχρι να γίνει η δίκη του προδικάζει ότι ο 25χρονος στρατιώτης θα μπορούσε να επιδιώξει την αποφυλάκισή του το 2022. Σε κάθε περίπτωση, ο Γολγοθάς για τον Μάνινγκ συνεχίζεται.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Οι φρουροί βιάστηκαν να τον απομακρύνουν από την αίθουσα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ενώ έξω από το στρατοδικείο του Φορτ Μιντ στο Μέριλαντ δεν είχαν συγκεντρωθεί παρά λίγα άτομα που πάντως εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους με συνθήματα όπως «θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για σένα» και «Μπράντλεϊ είσαι ο ήρωάς μας». Αντίδραση δεν καταγράφηκε από την άρρωστη μητέρα του Μάνινγκ που ζει στην Ουαλία. Στην απολογία του, ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ είχε παραδεχθεί την ενέργειά του. «Πίστευα ότι βοηθούσα τον κόσμο και ότι δεν έβλαπτα κανέναν», είχε πει.

Πέντε αδικήματα κατασκοπείας

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ κρίθηκε ένοχος για πέντε αδικήματα κατασκοπείας, πέντε αδικήματα υπεξαίρεσης εγγράφων, για το αδίκημα παραβίασης υπολογιστή και διάφορα αδικήματα του στρατιωτικού κώδικα. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της «συνεργασίας με τον εχθρό» που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη