Στο επίπεδο 3 της διεθνούς κλίμακας συμβάντων ανέβασαν οι ιαπωνικές αρχές τη χθεσινή διαρροή 300 τόνων ραδιενεργών υδάτων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, χαρακτηρίζοντάς το ως «σοβαρό επεισόδιο».

Μάλιστα, η πυρηνική ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας εκφράζει τηνανησυχία της για διαρροή ραδιενεργού ύδατος και από άλλες δεξαμενές αποθήκευσης του πυρηνικού σταθμού κάνει λόγο για «σοβαρό επεισόδιο».

Χθες, είχαν κατατάξει το συμβάν στο επίπεδο 1. Το ανώτατο είναι το επίπεδο 7. Είναι η πρώτη φορά μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011, που οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν τη διεθνή κλίμακα Ines για τη Φουκουσίμα.

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει και η Κίνα. «Ελπίζουμε ότι η ιαπωνική πλευρά θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να δώσει ένα τέλος στις αρνητικές επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ενδείξεις αύξησης της εμφάνισης καρκίνου στον πληθυσμό γύρω από τη Φουκουσίμα

Μια μελέτη για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στον πληθυσμό της περιοχής, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, απoκάλυψε ότι 18 άνθρωποι πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς.

Η εξέταση έγινε σε περίπου 200.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και κάτω, από μια επιτροπή για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων της περιοχής, που χτυπήθηκε από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστάσιου.

Συνολικά εντοπίστηκαν 18 περιπτώσεις νέων ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο, αριθμός που είναι κατά έξι άτομα αυξημένος, από την προηγούμενη εξέταση τον περασμένο Ιούνιο, η οποία έγινε σε μικρότερο αριθμό ανθρώπων.

Ταυτόχρονα ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων έχει επίσης αυξηθεί από 15 σε 25 άτομα.

Οι ειδικοί που ορίστηκαν από τις νομαρχιακές αρχές, πιστεύουν ότι αυτοί οι καρκίνοι σχετίζονται άμεσα με το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου του 2011, που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό.

Στηρίζουν τη άποψη τους στα συγκριτικά στοιχεία που διαθέτουν, ιδίως από την περίπτωση της καταστροφής του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία το 1986.

Υπάρχουν όμως και αντίθετες γνώμες καθώς οι καρκίνοι αυτοί είναι προχωρημένοι παρότι πέρασαν μόνο λίγο περισσότερο από δύο χρόνια μετά την καταστροφή, ενώ υπολογίζεται ότι χρειάζεται 3 έως 5 χρόνια, έτσι ώστε να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να συνδέσει την αιτία με το αποτέλεσμα, δηλαδή το πυρηνικό δυστύχημα με την ύπαρξη μορφών καρκίνου.

Το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα της 11ης Μαρτίου του 2011 είχε τοποθετηθεί στο «επίπεδο 7», στο οποίο κατατάσσονται συμβάντα με «σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και το περιβάλλον».