Η σημαντικότερη πολιτική δίκη των τελευταίων δεκαετιών αρχίζει σήμερα στο Τζινάν της επαρχίας Σαντόνγκ, στην Ανατολική Κίνα. Κατηγορούμενος είναι ο Μπο Σιλάι, άλλοτε πανίσχυρος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πόλη Τσονγκτσίνγκ, και όλα δείχνουν ότι θα καταδικαστεί. Οι περισσότεροι αναλυτές μάλιστα συμφωνούν πως η ποινή θα είναι αυστηρή. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι δωροδοκία, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Η σημερινή εμφάνιση του χαρισματικού 64χρονου πρώην κομματικού αξιωματούχου θα είναι η πρώτη δημόσια εδώ και 17 μήνες. Καμιά δεκαριά υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο κρατώντας πανό που έγραφαν: «Παρακολουθούμε τη δίκη για να διαπιστώσουμε αν είναι έντιμη».
Ο Μπο κατηγορείται ότι έλαβε παρανόμως γύρω στα 25 εκατ. γιουάν (3 εκατ. ευρώ), ποσό πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που έχουν καταγγελθεί για άλλες υποθέσεις διαφθοράς. «Ολοι ξέρουν ότι η δίκη είναι στημένη», λέει ο ιστορικός Ζανγκ Λιφάν. «Οι υποτιθέμενες προσπάθειες του καθεστώτος κατά της διαφθοράς έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις πολιτικές τους διαμάχες».

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Ο Μπο ανατράπηκε όταν ο πρώην αστυνομικός διοικητής της πόλης, ο Ουάνγκ Λιτζούν, κατέφυγε στο αμερικανικό προξενείο τον Φεβρουάριο του 2012 και κατήγγειλε ότι η σύζυγος του τότε γραμματέα, η Γκου Καϊλάι, δολοφόνησε τον βρετανό επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ. Στη συνέχεια, ο Ουάνγκ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για λιποταξία και κατάχρηση εξουσίας, ενώ η Γκου καταδικάστηκε σε θάνατο με αναστολή.
Η υπόθεση του Μπο Σιλάι θεωρείται το σοβαρότερο πολιτικό δράμα στην Κίνα από τότε που η λεγόμενη Συμμορία των Τεσσάρων δικάστηκε το 1980 για τα εγκλήματά της κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από