Η σημαντικότερη πολιτική δίκη των τελευταίων δεκαετιών αρχίζει σήμερα στο Τζινάν της επαρχίας Σαντόνγκ, στην Ανατολική Κίνα. Κατηγορούμενος είναι ο Μπο Σιλάι, άλλοτε πανίσχυρος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πόλη Τσονγκτσίνγκ, και όλα δείχνουν ότι θα καταδικαστεί. Οι περισσότεροι αναλυτές μάλιστα συμφωνούν πως η ποινή θα είναι αυστηρή. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι δωροδοκία, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Η σημερινή εμφάνιση του χαρισματικού 64χρονου πρώην κομματικού αξιωματούχου θα είναι η πρώτη δημόσια εδώ και 17 μήνες. Καμιά δεκαριά υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο κρατώντας πανό που έγραφαν: «Παρακολουθούμε τη δίκη για να διαπιστώσουμε αν είναι έντιμη».

Ο Μπο κατηγορείται ότι έλαβε παρανόμως γύρω στα 25 εκατ. γιουάν (3 εκατ. ευρώ), ποσό πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που έχουν καταγγελθεί για άλλες υποθέσεις διαφθοράς. «Ολοι ξέρουν ότι η δίκη είναι στημένη», λέει ο ιστορικός Ζανγκ Λιφάν. «Οι υποτιθέμενες προσπάθειες του καθεστώτος κατά της διαφθοράς έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις πολιτικές τους διαμάχες».

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Ο Μπο ανατράπηκε όταν ο πρώην αστυνομικός διοικητής της πόλης, ο Ουάνγκ Λιτζούν, κατέφυγε στο αμερικανικό προξενείο τον Φεβρουάριο του 2012 και κατήγγειλε ότι η σύζυγος του τότε γραμματέα, η Γκου Καϊλάι, δολοφόνησε τον βρετανό επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ. Στη συνέχεια, ο Ουάνγκ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για λιποταξία και κατάχρηση εξουσίας, ενώ η Γκου καταδικάστηκε σε θάνατο με αναστολή.

Η υπόθεση του Μπο Σιλάι θεωρείται το σοβαρότερο πολιτικό δράμα στην Κίνα από τότε που η λεγόμενη Συμμορία των Τεσσάρων δικάστηκε το 1980 για τα εγκλήματά της κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης.