Στο κόκκινο εκτοξεύει την ανησυχία των ιαπωνικών Αρχών για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κρίσης στη Φουκουσίμα η διαρροή 300 τόνων ραδιενεργών υδάτων από τις δεξαμενές αποθήκευσης του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Εκπρόσωπος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής ανέφερε χθες πως το συγκεκριμένο ατύχημα κατατάχθηκε στο «επίπεδο 3» (σοβαρό επεισόδιο) της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων Ines. Πρόκειται για την πρώτη φορά, έπειτα από τον Μάρτιο του 2011 όταν σημειώθηκε το ατύχημα στη Φουκουσίμα, που η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση με βάση τη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων. Τότε, η τήξη των τριών εκ των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού είχε καταταχθεί στο «επίπεδο 7» της κλίμακας, καθιστώντας τη Φουκουσίμα το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα που σημειώθηκε στον κόσμο έπειτα από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986.

Η ΜΟΛΥΝΣΗ. Τα ύδατα που διέρρευσαν την Τρίτη είναι τόσο μολυσμένα ώστε εάν ένας άνθρωπος βρεθεί σε απόσταση μισού μέτρου από αυτά, μέσα σε διάστημα μίας ώρας, πρόκειται να δεχθεί έως και πέντε φορές περισσότερη ραδιενέργεια από το μέσο ετήσιο ανώτατο όριο ραδιενέργειας στο οποίο μπορούν να εκτεθούν οι εργαζόμενοι σε πυρηνικούς σταθμούς. Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιοσιχίντε Σούγκα χαρακτήρισε το συμβάν «τραγικό», ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τους Κινέζους, οι οποίοι δήλωσαν «σοκαρισμένοι» από το γεγονός ότι δύο χρόνια έπειτα από το δυστύχημα στη Φουκουσίμα εξακολουθούν να σημειώνονται διαρροές ραδιενεργών υδάτων. «Ελπίζουμε ότι η ιαπωνική πλευρά θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να δώσει ένα τέλος στις αρνητικές επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση το κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΕΛΕΓΧΟΣ. «Δεν καταφέραμε να ανακαλύψουμε έγκαιρα τη διαρροή και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να ελέγξουμε όχι μόνο τις δεξαμενές αλλά και το σύστημα παρακολούθησης αυτών». Παρόλο που η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα παραδέχθηκε έμμεσα την ευθύνη για την πρόσφατη διαρροή, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα εντείνει τους ελέγχους για τον περιορισμό ανάλογων συμβάντων, η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη καθώς θεωρεί ότι η εταιρεία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει «πλήρως» την κατάσταση. Ο άμεσος κίνδυνος που υπάρχει αφορά το ενδεχόμενο να σημειωθούν και άλλες διαρροές μολυσμένων υδάτων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει την πλήρη έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στον πυρηνικό σταθμό. Επειτα από την παραδοχή του γεγονότος από τους επικεφαλής της εταιρείας, ότι τους προηγούμενους μήνες μολυσμένα με ραδιενέργεια ύδατα έφτασαν ώς τον Ειρηνικό Ωκεανό, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πρόκειται να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης.

«Ολοένα και χειρότερα»

Ο κυβερνήτης της Φουκουσίμα, Γιουχέι Σάτο, έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η παροχή περαιτέρω βοήθειας. Σύμφωνα με τον Μικιάκι Φουρουκάουα, πυρηνικό χημικό στο Πανεπιστήμιο Ναγκόγια, «πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα ραδιενέργειας. Η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη».