Στην αφετηρία ενός νέου αγώνα ταχύτητας για να προλάβει την κρίσιμη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου από την τρόικα βρίσκεται από χθες η κυβέρνηση, ενώ τα προαπαιτούμενα από τους δανειστές θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και τη νέα προγραμματική συμφωνία που ετοιμάζονται να υπογράψουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Να τρέξετε σαν να είναι τέλος Σεπτεμβρίου», ήταν η εντολή που έλαβαν από τον Αντώνη Σαμαρά όλοι οι υπουργοί με μνημονιακές υποχρεώσεις.

Οπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, η οποία ακολούθησε της υπουργικής σύσκεψης στο Μεγάρο Μάξιμου, και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θέτουν ως κύρια προτεραιότητα την αποφυγή διελκυστίνδας με τους δανειστές. Και αυτό επειδή μια αξιολόγηση με κίτρινες ή, ακόμη χειρότερα, κόκκινες κάρτες θα καθιστούσε ιδιαίτερα δυσχερή τη θέση της κυβέρνησης στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο με την τρόικα για τα επόμενα κεφάλαια του ελληνικού προγράμματος.

Συζήτηση για νέο Μεσοπρόθεσμο δεν άνοιξε χθες στο μίνι Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Το θέμα αυτό, όμως, όπως αναγνωρίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, βρισκόταν πίσω από τις πρωθυπουργικές συστάσεις «να μην παραμείνει ούτε μία εκκρεμότητα ανοικτή», αλλά και την επισήμανση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι «πρέπει να κλείσουμε όλα τα κενά για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα…».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου θα επιβραβεύσει την ελληνική συνέπεια καθώς όλοι οι υπουργοί, που υποβλήθηκαν σε μια ένα ιδιότυπο τεστ από τον κ. Σαμαρά, κινούνται εντός στόχων.

Η πορεία του καυτού θέματος της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, μάλιστα, εξετάστηκε διεξοδικά και κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο, καθώς και οι δύο εταίροι αναμένουν ότι σε αυτό θα επικεντρωθεί ο έλεγχος των δανειστών έπειτα από τις προστριβές που υπήρξαν τον περασμένο Ιούνιο. Οι εκκρεμότητες με την τρόικα θα εξεταστούν και στη νέα συνάντηση που θα έχουν αύριο οι δύο αρχηγοί, παράλληλα με το ζήτημα των πλειστηριασμών.

«Οφείλουμε να είμαστε πανέτοιμοι και εντός χρονοδιαγραμμάτων. Να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Αρκετό πολιτικό κόστος έχει επωμισθεί αυτή η κυβέρνηση. Πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να κεφαλαιοποιούμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και οι πολίτες που υπέμειναν πολλά να εισπράξουν τους καρπούς αυτής της πολιτικής», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς που χειρίζονται τη μνημονιακή ατζέντα.

Κεντρικό πρόσωπο της χθεσινής σύσκεψης ήταν, εκ των πραγμάτων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας. Ο αρμόδιος υπουργός χαρακτήρισε κρίσιμο βήμα την εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 16 Αυγούστου, με την οποία αποσαφηνίζεται όλο το πλαίσιο για την κινητικότητα και, συνεπώς, αποφεύγονται από τα λοιπά υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς παρερμηνείες και καθυστερήσεις. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι έως τα τέλη Ιουλίου είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα κινητικότητας 4.401 υπάλληλοι, για να ακολουθήσουν άλλοι 8.099 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Διαβεβαιώσεις ότι εντός του ίδιου χρονοδιαγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος σχεδιασμός για τον έλεγχο των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης παρείχε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι έχει αρχίσει η καταβολή των καθυστερούμενων νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία. Ως προς το θέμα της διαθεσιμότητας, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να χαρακτηρίσει το υπουργείο Υγείας, «πρότυπο συνεργασίας και συντονισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μνημονιακή επιτάχυνση της κυβέρνησης, πάντως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απόλυτη και εμμονική υποταγή σε μια πολιτική που έχει φτάσει στα όριά της», ενώ η ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της «ενθαρρύνει την τρόικα να επιμείνει στην εφαρμογή της ίδιας λανθασμένης πολιτικής» και την κάλεσε «να διεκδικήσει σθεναρά ουσιαστικές αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής».